fredag, juni 09, 2017

Fria Proteatern, unika i Sveriges teaterhistoria!

https://www.svtplay.se/video/13798028/det-nya-livet-historien-om-fria-proteatern/det-nya-livet-historien-om-fria-proteatern?info=visa
Jag minns särskilt en föreställning i Eskilstuna som vi arrangerade .
Två kvällar i rad på stadsteatern. Och det var "Pjäsen om Norrbotten"!
Vi tillverkade stora fina färgglada affischer i vårt garage i Torshälla  och kämpade verkligen för att nå ut till folk ! Och vi lyckades över förväntan eftersom tidningen Folket (S) förde en kampanj mot oss med alla medel.
Jag vet inte allt de kallade både oss som  tog hit dem och själva teatergruppen.Inga vackra ord precis men det gjorde också många nyfikna på föreställningen.Utsålt  på bägge föreställningarna.
Nytt var också att skådespelarna stannade kvar efteråt och talade med publiken.
Det var väldigt givande på alla sätt!
Fler föreställningar under åren spelades och jag hade nöjet att få Fria Pro som gäster hemma i villan under uppsluppna former.
Det här är bara en av alla skivor som utgavs av gruppen och idag kan man på You Tube höra och se en hel del av det som de åstadkom under många år.
I början av gruppens föreställningar jobbade Gunnar Ohrlander (Dr Gormander) som en av de som skrev manus.
En skarp man och en ytterst skarp debattör.
Tyvärr avliden sedan många år. När så Fria Pro sakta började ändra riktningen i sin produktion så sa Gunnar adjö!
Hans fd hustru Helena Henchen gick också vidare i livet och blev sedermera författare. Dog också hastigt mitt uppe i sitt arbete.
Helena i mitten i sitt arbete med Vamblingbolaget. (Mahjongkläder)

Fria Pro var i början en teatergrupp med en hel del medlemmar från det maoistiska SKP och det märks ju tydligt i de pjäser som kom i början av sjuttiotalet.
När så "revolutionsandan"  slocknade och de interna fejderna lamslog partiet så genomgick också Fria Pro samma typ av åsiktsändring.
Stig Engström hade ju hoppat av och öppet tagit avstånd från kommunismen och gick vidare i sin karriär inom film och teater.

Nytt för mig var att se Sven Wollter som agerande ihop med Fria Pro i slutet av 80-talet. Göteborgsskådisar och musiker från denna stad stod under många år under inflytande av kfml(R) och det fanns inte ett uns till samarbete. Tältprojektet blev förbjuden mark för Fria Pro vilka ville vara med.
De blev hånade av R-arna på sedvanligt burdust sätt. (Småborgare osv eller sossedrängar)
Jag umgicks med Helena Henchen  och sista gången vi träffades innan hon avled så talade vi om den här tiden. Men vi var överens om att så mycket hade varit överdrivet och att de maoistiska pamfletterna var övertydliga.
Vid en rak fråga till henne om hon var socialist fortfarande (2010) så sa hon ett skarpt NEJ!
Vi var överens!


Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Follow by Email

Annonser

Anpassad sökning
<

Gadget

Det här innehållet är ännu inte tillgängligt på krypterade anslutningar.

Follow this blog with bloglovin

Follow on Bloglovin

Google+ Badge

Translate