tisdag, juni 07, 2016

Åldringsvården har varit i utförsbacken länge!

Läste Expressen och såg det här: http://www.expressen.se/debatt/rakna-med-att-ta-hem-era-gamla-foraldrar/



Jag började arbeta inom åldringsvården 1980 som sjukvårdsbiträde nere i Malmö. Värnhemssjukhuset med sina över 1000 inneliggande patienter.
De som aldrig varit i kontakt med denna sk långvård begriper inte hur tungt och jobbigt detta yrke är och som präglas så mycket av avföring och urin.
Vissa dagar när man kom hem så tyckte man att det luktade illa om ens hår trots tvätt och dusch.
Efter sju år på detta ställe så gjorde jag en paus för ett sedan börja inom den vanliga vården vilket var lättare.
Sedan blev det hemtjänsten i många år och jag kan lova att det var ännu sämre än långvården på alla sätt. Att sköta om svårt sjuka och ofärdiga människor i hemmet med dess begränsade möjligheter till att bli ordentligt rena var ofta en pina för alla.

Politiken gjorde ju inte vår situation bättre heller med alla nedskärningar hela tiden. Vår personal halverades över en natt och man behöver ju inte vara professor för att begripa vad som händer då!
Nu talar jag om 80-90 talet! Malmö har varit plogen framför många förändringar i vårt samhälle. Till det bättre?

När Amelia Adamo fräser ifrån sig med att man minsann inte ska blanda in invandringen i det här så har hon fel.
I allra högsta grad måste man det för att förstå varför det blir dåligt med pengar till de gamla.
Exemplet Malmö är så tydligt. Pengarna tog slut för staden eftersom man hade ca 20.000 människor i bla. Rosengård att försörja med bidrag. Man fick en skola som drog oerhörda kostnader . Man fick en kriminalitet som kostade samhäller stora belopp.såg just nu att alla skolbränder de senaste åren har kostat staden 65 miljoner.
Det är bara att följa med Sydsvenskan eller Skånska Dagbladet  så får man koll på läget.
Vad som hänt är ju att allt det här har spridits över landet.Bränder, kriminalitet m.m vilket har kostat stora belopp.
Vad kostar inte senaste årets våg av invandrare?
Man kan ju inte bara trycka nya sedlar och dela ut utan landstingen och kommunerna måste OMFÖRDELA! Och då blir det efter samma modell som vi fick vara med om i Malmö på 80-90-talet.
Än värre kommer det att bli när statens pengar upphör att omfördelas till kommunerna om några år . SKL har varnat för detta en längre tid och prognoser säger att man på vissa ställen måste höja skatten med 6 kronor !

Det är i skenet av detta som åldringsvården och pensionerna i vårt land hela tiden blir till ett missnöje.
Vet du att de flesta invandrare när de blir gamla tappar sin svenska och vilket problem detta ställer till med för personalen och den gamle? Detta kommer också att kosta mycket mer i framtiden när man ser till hur befolkningsstrukturen ser ut idag.
Något hopp om att få in de unga muslimska männen i vården finns knappast eftersom min erfarenhet av den gruppen är att de vägrar tex att tvätta en annan människa av "fel" kön!

"Min religion förbjuder mig" sa min blivande arbetskamrat nere i Malmö. Jag hade bara att gå till chefen och säga som det var att han var totalt olämplig för vårdyrket.

Amelias rop i tidningen om sin mor är ett så vanligt problem sedan många år men när personal ute i vården har försökt belysa sin situation har ingen funnits där och lyssnat.
Högtidstalen låter alltid bra  men sedan kommer verklighetens ekonomer in och det är dom som ytterst bestämmer.

Jag önskar mig själv en gratis giftspruta att kunna ta när det är dags för "vård"!


Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate