torsdag, november 04, 2010

Varför utbildas inte de unga i bristyrken?

När jag lyssnade på P1 i morse så hade de ett inslag om brist på arbetskraft. 
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4153206 
En skeppsbyggare säger att han kan inte utveckla detta gebit i Sverige utan måste bygga upp denna industinäring utomlands. Det finns inte tillräckligt med utbildade människor i Sverige , säger han!


Ungdomar vill inte utbilda sig inom teknikyrken får man sedan höra från flera håll från berörda sektorer.
Vill inte utbilda sig?   Vad utbildar man sig till då kan man fråga sig? Yrken där de inte kan få jobb ? Är det därför det finns stor arbetslöshet bland de unga?

Det är skolornas och myndigheternas uppgift att styra utbildningen så att folk utbildar sig i de yrken som ger arbete.
Såg att det finns skolor som utbildar unga  där det leder direkt till arbetslöshet. Biblioteksskolan i Borås var på tapeten för ett par år sedan i detta ärende. Det finns säkert fler skolor  med samma agenda.


Jag minns för övrigt också hur en stad kan medvetet säga nej till tusentals jobb helt medvetet.
Det gäller Malmö och rivningen av den stora dockan och kranen bara för att få bygga skrythus. Kockums  gjorde en utredning som visade att om de fått behålla dockan så hade de kunnat hålla ca 1200 man i arbete med reparationer och annat.
Så blev det inte när kommunlrådet Repalu (fd arkitekt) drev på och lät sin vän Dan bygga sitt stora kontorspalats på platsen.
Som bekant så blev Repalu bjuden av Dan ner till Syd-Afrika på en fin vistelse på Dans jätteranch. Jo, det gick till åtal men de friades för muta.


Sverige tackar nej till arbete många gånger med olika motiv men att inte utbilda människor inom bristyrken är ju ren skär dumhet!

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate