lördag, mars 06, 2010

Kinas nationalism

När jag såg invigningen av  den sk Folkkongressen i Beijing så rös jag av obehag. Varför? Jo, jag har följt en serie på tv om Hitler-Tysklandoch ser i Kina samma slag av storvulen nationalism samt att de marscherar på samma sätt som Hitlers soldater.Preussisk marsch ser förfärlig ut. Denna form av marsch ska visa undersåtarna vem som har makten. Röda väldet i Kina är urtypen för kommunistiskt herravälde. Medborgarna är bara små arbetsbin till den stora staten och partiet har absolut makt. Det finns en opposition i Kina men de sitter dömda till långa straff. Kommunismen har alltid dömt författare och konstnärer till fängelse. Medlöparen Arthur Lundqvist såg ett försonande drag i detta redan på 50-talet vad gällde Sovjet. " Där tar man författare på allvar när de skriver, sa han"!
Inte ser man Myrdal eller andra beundrare av Kina kritisera fängslandet av kollegorna där borta.
Många trodde att om bara Kina fick olympiska spelen så skulle de öppna upp sig  men det har enligt alla källor blivit än hårdare för oppositionen. Jag var blind under sextiotalet och början av sjuttiotalet och beundrade Kina och Maoismen, såg det nya samhället växa fram såsom ett nytt samhälle baserat på rättvisa. Blev bländad liksom många andra unga av Kinas sk avståndstagande från öststatskommunismen, vi såg inte klart att vad de gjorde var att permanenta ett i många stycken likadant system som det Stalin hade byggt upp.
Idag kan jag bara konstatera att Kina har precis samma gamla kommunism men med Lenins NEP-system.(NEP=nya ekonomiska politiken)
 Ett slag av kapitalism så länge man kan vinna något på det, när det är dags så inför man planekonomi återigen. Kina är ett farligt land och inför framtiden så kommer de nog tyvärr att behärska världen eftersom våra kapitalister har bedrivit drängtjänst hos dem så länge att de inte kommer ur deras grepp längre!

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate