onsdag, februari 17, 2010

Leninpriset går till Roy Andersson


"Roy Andersson har tilldelats
Jan Myrdals stora pris – Leninpriset
 för sitt filmskapande och sina övriga insatser som civilisations- och samhällskritiker. Liksom Jan Myrdal har hani oböjlig egensinnighet gått sin egen väg.

Jan Myrdal gestaltade, då det var aktuellt, bristerna i det framväxande olkhemsbygget.
Roy Andersson har under snart fyra decennier med djup indignation som drivkraft, fast  parad med underfundig humor, skildrat de katastrofala följderna
av samma folkhems raserande.

I sin estetik har han, i likhet med Jan Myrdal förnyat sina genrer och med djupt moraliskt allvar betonat den enskildes roll och ansvar i ett samhälleligt och politiskt sammanhang."(Texten från Leninsällskapet)


100.000 kronor utdelas varje år och det är en rätt stor summa att få,de flesta tackar inte nej.Alla låter sig köpas bara summan är tillräckligt hög. Syndikalisten Matthias Gardell tog emot pengarna 2009 trots att han borde sagt nej enligt all tradition. Att förknippas med massmördaren Lenin när man kallar sig frihetlig socialist är väl magstarkt. Lenin var direkt ansvarig för dödandet att Kronstadtupprorets matroser vilka stod de syndikalistiska ideerna nära. 

Nu har Roy Andersson fått priset ,valet i sig är inte dåligt. Hans filmer ,även reklamfilmerna är mycket bra. 

Jag har många gånger förundrats över hur många inom kultursverige fortfarande inte kan inse att Lenin och allt han stod för ledde till utrotning av människor i opposition. Det Leninistiska samhällssystemet leder alltid till förtryck och mördade människor.
Det sk Leninpriset har blod på sina händer !

Man brukar tala om oförbätterliga nazister som inget sett ,inget hört och inget lärt men samma gäller även för oförbätterliga Stalinister.(Leninister)

OK,sådana individer har alltid funnits så det får vi finna oss i men att det inom kulturvärlden frodas odemokratiska tankar och ideer måste bekämpas.



Styrelsen fö
Styrelsen för Jan Myrdalsällskapet
Cecilia Cervin, litteraturvetare, Lund (ordförande)
Per Axelson, förlagsredaktör, Handen
Peter Curman, poet och journalist, Stockholm
Lasse Diding, hotellägare, Varberg
Lasse Lindström, översättare, Kista
Sköld Peter Matthis, läkare, Stockholm

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate