söndag, december 27, 2009

Kina är fortfarande en järnhård diktatur!





Senast på juldagen dömdes Liu Xiaobo, en av landets främsta demokratiförkämpar, för omstörtande verksamhet för att han propagerar för demokrati.  Kina är ett rike på uppgång och de vet sin styrka idag och kan driva sin politik utan att någon vågar att motsätta sig  något av det  de vill ha genomfört.


Kina har kunnat smyga sig upp som en mycket stark spelare i världsekonomin, de har större dollarreserv än USA. Alla länder bedriver handel i mycket stor omfattning , inte minst Sverige.


I dagarna så säljs Volvo ut till Kina liksom att SAAB har sålt massor med industrigrejor till dem.

Ingen ens viskar om deras diktatur med det förtryck som följer mot oppositionen. Det som högst skulle ses som en bagatell här döms till 10 års straffarbete i Kina. "Uppvigling mot staten" är ett grepp som Kinas domstolar tar om befolkningen.  När man från kommunistpartiet tog avstånd från väpnade revolutioner i andra länder och införde att även en kommunist kunde få bli rik så slog man in på en superkapitalistisk väg ! Baktanken med detta är att man ska erövra världen genom ekonomin och där är vi nu! Afrika håller på att köpas upp av Kina, man flyttar över massor med jordbrukare och man bygger nya samhällen. I Europa eller Amerika fungerar inte denna politik utan då tar man istället in politiken att köpa företag eller göra företag beroende av sin ekonomi.
"Ingen biter den hand som föder en" är en sanning som fortfarande håller.


Fortfarande skulle Kina kunna vara känsliga för påtryckningar med tex. bojkotter av deras varor eller investeringar !Om fler och fler företag skulle börja flytta hem tillverkningen till sina hemländer så skulle detta vara ett hårt slag för Kina.
Ronald Reagan begrep hur man skulle knäcka Sovjet-Unionen för gott och genomförde sin politik med känt resultat. Vad gäller Kina så står alla länder med tvättad hals och vet ej vad de ska göra. Senast syntes den Kinesiska arrogansen på Köpenhamnsmötet om den globala nedskitningen. Om detta kan du läsa mer på DN,länk i slutet av denna blogg!




http://www.dn.se/opinion/huvudledare/vaga-kritisera-kina-1.1019586

1 kommentar:

Anonym sa...

Anders Kjellgren


Hmmm. Jag tror Du har rätt när det gäller Kinas världsdominans som pågår i skuggan av finanskrisen. Lyssnade på analyserna i årskrönikan i Godmorgon världen i P1 igår, och jag var faktiskt besviken på att dom inte alls tog upp Kinas framfart i tex Afrika, där man både ger villkorslöst bistånd i större utsträckning än västländerna, och dessutom har träffat långa rader med handelsavtal där man bygger infrastruktor och förser fattiga länder med konsumtionsvaror. Det som pågår är ingenting mindre än att Kina har börjat ta över USA:s roll som den ledande ekonomiska stormakten på världsscenen - dom har idag fler dollarmiljonärer och -miljardärer än USA !

Tyvärr gick Godmorgon världen i den vanliga fällan som svenska medier gör sej skyldiga till varje dag. När dom skall titta efter vad som händer i världen vänder man sig bara åt ett håll, mot USA - och slutsatsen blir oftast att det som har hänt i USA det senaste dygnet, ja, det var det viktigaste som hände i världen den dagen...


Inlagt av Anders Kjellgren på måndag, december 28, 2009 - 1:00
[Svara på detta] [Ta bort] [Blockera användare]
Bo

Bo Hogrelius


Javisst är det så som du säger! Det är så sällan man ser ordentliga genomgångar av Kinas nuvarande politik.Ofta så kommer man istället in på vad som hände under tex kulturrevolutionen, intressantare vore att belysa Kinas rent imperialistiska politik . Deras politik i Afrika är ju nästan som ur en lärobok om hur USA la under sig Syd amerika!

Inlagt av Bo på måndag, december 28, 2009 - 1:17
[Svara på detta] [Ta bort] [Blockera användare]
Anders Kjellgren

Anders Kjellgren


Kina är starkt dominerande om man läser en del internationella engelskspråkiga nyhetsmagasin, jag har en del temanummer som jag har köpt (men inte alltid orkat läsa). Men det är de tidningar som är inriktade mot ekonomi som har den bästa rapporteringen. Med de fel och brister som ekonomijournalistiken är behäftad med, det är tilväxtekonomierna som uppmärksammas lite ensidigt, och så dessutom slår jag numera av radion varje gång jag hör ett engelskspråkigt reportage om mikroloån i Bangladesh, det hände för femftioelfte gången igår natt...

Går man ner på nationell nivå och läser nyheter i Afrika så märks Kina otroligt överallt. Det är vägbyggen i Etiopien, sjukhusbygen i Liberia och gud vet allt som dom håler på med. När USA storsatsar, då bygger dom en stor amerikansk ambassad som dom fyller med spioner som skall jaga terrorister...


Inlagt av Anders Kjellgren på måndag, december 28, 2009 - 1:47
[Svara på detta] [Ta bort] [Blockera användare]

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate