söndag, april 26, 2009

Anders Borg

Från DN!
"Finansminister Anders Borg anser att de mindre länderna måste få större inflytande i världsekonomin.

Han är också kritisk till USA:s och Storbritanniens hantering av bankkrisen.

– Främst från USA:s och Storbritanniens sida har man tyvärr en sådan koppling till bankerna i det politiska systemet, och möjligtvis också av ideologiska skäl, att man inte riktigt orkar agera så tufft som det är nödvändigt, sade Borg (M) på söndagen vid en presskonferens via telefon från Washington.


Han är på IMF:s (Internationella valutafonden) vårmöte och har haft möten med allehanda ekonomer och potentater från IMF och USA.


Mitt i brinnande finanskris är världens intresse stort för svenska erfarenheter av bankkrisen på 1990-talet. Och enligt Borg har varken USA eller Storbritannien lyckats med det grundläggande, att faktiskt ta över banker.

– Man måste vara beredd att tillföra aktiekapital till banker i kris. Man kan bara återkapitalisera i form av ägande.


Han inser själv att statligt ägande i marknadsekonomiernas kärna, bankerna, är politiskt mycket känsligt. Men enligt Borg är det inte bara effektivt för att få fart i det finansiella systemet igen, utan det är också ett bra sätt att värna skattebetalarnas pengar.


Enligt Borg är rätt ordning att staten tar över finansiella institutioner, föra in nytt kapital och sedan återför dem till marknaden igen. Han pekar på att svenska staten inom fem år fick tillbaka 95 procent av sina utgifter på 1990-talet. "


Anders Borg framstår mer o mer som en av de bästa finansministrar Sverige har haft inom överskådlig tid.

Socialdemokratin fnyser åt honom och den politik han för på det ekonomiska området. Hemskt är att höra Tomas Östros kvidningar vilka alltid slutar med orden " det är för lite, mer pengar ska det vara"! Karln har gått i baklås och det är nästan tragikomiskt att se och höra honom.

Att sossarna går bakåt i opionen är inte ett dugg konstigt, folk är inte helt dumma om någon trodde det.

Att kunna sköta finansen under den här svåra krisen kräver att man verkligen kan hålla i pengarna när det behövs. Regeringen har satsat massor på åtgärder framöver och nu blir det till att vänta och se hur det kommer att gå.

Rom byggdes som bekant inte på en dag! Jag är övertygad om att när krisen går in i nästa skede så har vårt land under Borg ett utgångsläge bättre än många andra länder!



Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate