fredag, februari 06, 2009

Till Mona Sahlins anhängare mfl

Regeringen öppnar för ny kärnkraft

Regeringen upphäver förbudet mot att bygga ny kärnkraft.
– Helt rätt, säger IF Metalls ordförande Stefan Löfven. Vi tror inte på en framtid utan kärnkraft.

Samtidigt säger han sig oroad över regeringens upplägg. Han menar att regeringen nu också måste komma överens med socialdemokraterna.

– Regeringen måste klargöra att de vill ha riktiga förhandlingar och att dagens beslut inte uppfattas som ett ultimatum. Annars blir det en valfråga 2010.

Stefan Löfven hoppas även att det också öppnas möjligheter för andra än "oligopolet" på elmarknaden – Eon, Vattenfall och Fortum – att få bygga ny kärnkraft.

Också Pappers ordförande, Jan-Henrik Sandberg, välkomnar dagens besked.

– Det är bra att förbudet hävs och det ligger helt i linje med vad Pappers tycker. Förhoppningsvis ger det också förutsättningar för lägre energipriser framöver.

Jan-Henrik Sandberg säger att beskedet är ett bra besked till både företag och omvärlden att Sverige slagit på en mer industrivänlig politik på energins område.

– Det är en signal om att det ska bli lättare att bedriva energikrävande verksamheter i landet.

Precis som IF Metalls ordförande hoppas han nu att regeringen kan komma överens med oppositionen och få till en blocköverskridande överenskommelse.

– Och den bör kunna ligga nära det som regeringen enats om. Det gör också att Mona Sahlin får ompröva sin ställning i kärnkraftsfrågan.

Frågan om en gemensam syn runt energipolitiken har varit på tapeten i många år. Men det är först nu – under en borgerlig mandatperiod – som det verkar hända något?

– Ja, det känns lite konstigt att berömma borgerliga ministrar - som vi i andra frågor med all rätt skäller på - men som i det här fallet faktiskt gjort något bra. Och jag kan förstå att Maud Olofsson haft det extra jobbigt. 
GÖRAN WIDERBERG 
2009-02-05 
© Dagens Arbete. Citera gärna, men ange källan.

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate