lördag, februari 14, 2009

Miles Davies-en man att se upp till!




1926-1991

När jag började lyssna på jazz i början av femtiotalet så var det främst Louis Armstrong som gällde för mig. På alla fik med jukebox så hade man laddat med jazzplattor.
Främst Armstrong och liknande jazz, mycket sk vit jazz med olika dixiegrupper.
Genom en äldre kamrat så började jag lyssnade på de stora från 1940 och framåt, Charlie Parker,Dizzy Gillespie,Stan Getz,Basie,Art Blakey mfl.

En ny värld öppnade sig och där dök så Miles upp, han hade en massa inspelningar från fyrtiotalet i sitt bagage. Bla med den store Charlie Parker!
Sen började han bilda eget och slog till med en del plattor som har blivit odödliga. Walking är en inspelning som är lika bra idag att lyssna på.

Jazzen är precis som all annan musik en företeelse som är i rörelse, förändras hela tiden lika väl som den klassiska musiken.
När Miles kom fram till 70-80 talet då genomgick han en musikalisk kris. Började lyssna på de unga jazzkillarna samt började spela och skriva ihop med dem.
Det gamla gardet kved på samma sätt som de hade gjort när Armstrong förnyade jazzen eller när Be-bopen föddes i NY någon gång 1942-43. Be-bopen blommade verkligen i slutet av 40-talet så det stod hej-vilt till. Då skulle man ha befunnit sig på 52:a gatan på någon klubb!

Idag så finns det grupper av jazzmusiker som har tagit vid där Miles slutade men i vårt land till skillnad mot många andra länder så lever jazzen på undantag.
Hörde på en fransk radio idag där man varvade jazz med klassiskt hela tiden. Sånt är inte möjligt i vårt land längre, tyvärr. P3 eller P4 aktar sig noga för att gräva i den skatt som jazzen är.
Jazz är tydligen bara en musikform för gamlingar i vårt land vilket det inte är i andra länder.

Kulturellt har det gått bakåt för många grupper av befolkningen i vårt land. När jag gick på fiket hemma 1954 så spelade arbetargrabbarna jazz på jukeboxen. Skolgrabbarna bildade dixieband men sen dog allting när rock och pop kom. Ser vi på Danmark vilket även är ett nordiskt land så är det inte lika enkelspårigt där vad gäller kulturen.
Man kan se det på deras filmer,böcker,jazzen ,radion osv. Större utbud och mångfald! Samma sak nere i Europa med Frankrike som ett av de stora föregångsländerna.

Vad bör göras? Jo,vi ska kräva att vår radio som svenska folket betalar avgift till ska tillgodose hela befolkningens krav på mångfald .Även jazz ska spelas mer i alla kanaler då o då.
Man kan varva med olika typer av musik! Jag har inget emot rock ,tvärtom , men det blir lite enahanda att bara lyssna på exakt samma typ av musik hela tiden.

Inte fan äter man gröt alla dagar dygnet runt! Mångfald motverkar enfald!








Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate