måndag, februari 02, 2009

Maria Larssons eviga ögonblick!



Jan Troell har skapat en underbar film vilken är en av de bästa jag har sett i mitt liv. Rollistan är också helt underbar:
Alla skådespelare utför sina roller på toppen av sin förmåga. Maria Heiskanen spelar rollen som Maria Larsson och mitt hjärta smalt för henne, tyckte så synd om henne ibland. Så duktig och ansvarstagande för sina barn så som kvinnor var i början på 1900 talet när de ofta var de som höll ihop sina familjer under svält och andra umbäranden. Mikael Persbrandt övertygar på ett ibland fasansfullt sätt, jag kände hat till honom i vissa scener.
Det kan bara en mycket bra skådespelare uppväcka. Miljöerna från Malmö är för mig som fd Malmöbo härligt att se.
Sen dyker det upp tvenne skåningar i mindre roller men som alltid gläder mig, Hasse Alfredsson och Michael Segerström!

Filmen utspelar sig som sagt i början av 1900 och fortsätter över första världskriget. En intressant händelse i filmen är det sk Amaltheadådet. Anton Nilsson figurerar i filmen och jag har faktiskt varit med på ett möte mitt på Gustav-Adolfs torg i Malmö där han som nästan hundra år gammal höll ett appellmöte. Ingen mikrofon behövdes för Anton hade stark röst. Lika revolutionär som 1908 när han var med och sprängde det engelska fartyget med strejkbrytare.

Vill bara rekommendera filmen på det varmaste. Se den och få en sann historia till livs. Se en film av bästa svenska märke, kanske den bästa som har skapats i vårt land!

1 kommentar:

Therese sa...

Ja det ska jag absolut göra!!

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate