söndag, januari 04, 2009

Hamas! Går det att förhandla med dem?

I alla tider så har det funnits politiker som vill förhandla med en motståndare. Hitler och Stalin gjorde upp om att dela Polen mitt itu och ta var sin del. Detta möjliggjorde att Sovjet brutalt kunde öppna krig mot Finland utan att någon hjälpte dem!

Chamberlain förhandlade med Hitler och lät honom ta halva Tjeckoslovakien och trodde därmed att fred hade uppnåtts i Europa. Så där kan man hålla på att räkna upp olika exempel på hur det går när man förhandlar med en part som bara använder förhandling som taktik för att flytta fram sina positioner.

Har man en motståndare som Hamas vars mål är att utplåna Israel då är det genast svårare. Vad ska man förhandla om? Hamas har Iran bakom sig som också säger att de kan vara beredda att utplåna Israel och det är Iran som förser Hamas med vapen och raketmaterial
.
Under den sk vapenvilan mellan Israel och Hamas så fortsatte raketerna att falla över Israel.Detta har pågått i nästan åtta år.

Tänk dig själv om du hade en granne som flera gånger varje dag la smällare i din brevlåda!
Vad skulle du göra tillslut! Polisen har du gått till men allt fortsätter som förut. Du har själv släppt ner bomber hos din granne men då blev det bara värre, dina fönster började krossas flera gånger i veckan.
Nu går Israel in i Hamasland och det är en upptrappning som Hamas ville ha.
Nu kan de kanske vända den negativa opinionen mot sig och få den mot Israel istället?

En fråga som jag skulle vilja ställa till de boende i Gaza är om de tycker att deras liv har blivit bättre sedan de röstade fram Hamas till makten?
Ibland kan folket ställa sig totalt mot de makthavare som i deras ögon gjorde allt sämre. Jag hoppas fortfarande att Israel drar sig tillbaka NU så att folket i Gaza kan börja fundera över hur de vill ha sin framtid.
Hederliga förhandlingar som leder till ett bättre liv eller ett fortsatt terroriststyre?

Samma fråga kan väl ställas till Israels folk nu när de har ett val framför sig.

Carl Bildt:"Israel saknar en synlig strategi för hur Gazakriget ska avslutas. Det stärker Hamas, säger utrikesminister Carl Bildt till SvD. På söndag reser han till Mellanöstern, där EU:s ledartrojka vill verka för eldupphör."

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate