torsdag, december 18, 2008

Bilder från Rosengård!

Enligt polisen är det kriminella ungdomsgäng med sin bas i området Herrgården, Rosengård där källarlokalen är belägen, som ligger bakom upploppet.

- Islamiska kulturföreningen har inte med detta att göra direkt, utan det är kriminella ungdomsgäng och ligor i Herrgården som passar på nu. Men det rör sig om en mycket liten del av dem som bor i Herrgården, säger Börje Aronsson, närpolischef i Rosengård, till DN.se.

Under natten stötte polisen på ett nytt fenomen.

- I går kom ett antal personer från den autonoma miljön, bland annat från Afa hit till Rosengård för att så att säga "hjälpa till" med upploppet. Det rör sig om ett 30-tal unga män och kvinnor från andra delar av Malmö som reste hit, vilket är ett helt nytt fenomen, säger Börje Aronsson.
Ett hundratal ungdomar kastade föremål på förbipasserande bilar från en gångbro, vid Amiralsgatan under kvällen.
- Framkomligheten är begränsad, säger informatör, Eva-Gun Westford, vid Skånepolisen.
Skånetrafiken in två busslinjer på grund av oroligheterna.






alla bilder tagna av Jens Hillner

"Rosengårds föräldrar måste börja ta sitt ansvar"

Vad som just hänt i Rosengård är inte en konflikt som i grunden handlar om religion. Den handlar om brist på kommunikation och ungdomar och föräldrar som inte tar det demokratiska ansvar som de borde. Det skriver Dallas, legendarisk fritidsledare i Rosengård, på debattsajten Newsmill.
Om författaren
Diabaté Dialy-Mory, alias Dallas, har arbetat som fritidsledare och boxningstränare i Rosengård i mer än 40 år.
Jag flyttade in i Rosengård den 27 september 1968. Då bodde det mest svenskar i området. Mina grannar var lärare och lektorer. Jörn Svensson, Margareta Winbergs man, bodde till exempel i huset mitt emot. Han var stadsarkitekt i Kristianstad.

1973 började jag arbeta som fritidsledare i Rosengård. Då var fortfarande de flesta ungdomarna ursprungssvenskar, det var inte förrän under 90-talet som människor från olika krigsrelaterade områden i världen började strömma till Rosengård.

Jag har alltid engagerat mig i mina medmänniskor, försökt hjälpa dem att hitta rätt i samhället. Fram till min pension 2007 arbetade jag som fritidsledare i Rosengård, och jag är fortfarande där varje dag. Många av Rosengårds ungdomar har föräldrar som jag följt sedan de var små.

Jag engagerar mig i deras liv, följer med dem till skolan och pratar med deras lärare. Jag bryr mig om vad som händer i deras privatliv. Många av dem har kommit och tränat i den boxningsklubb som jag varit med och drivit sedan i början av 80-talet och som har sina lokaler i Rosengård.

Det har alltid varit stökigt i Rosengård vid den här tiden på året. Det är ju raketsäsong. Från den 1 december till den sista februari är ungdomarna som tokiga i att smälla av smällare och raketer. När jag jobbade på Rosengårdsskolan fick jag springa och jaga dem och sedan hälla vatten på raketerna så att de inte skulle gå att använda. Oerhört tröttsamt.

Och nu har det verkligen spårat ur. Det är dags att framförallt föräldrarna till dessa ungdomar tar tag i sina barn och sätter gränser. Börjar prata med dem.

Det är inte okej att ungdomarna slår sönder polishus och sätter saker i brand. Vi lever faktiskt i ett demokratiskt samhälle och det finns utmärkta vägar att föra fram sina önskemål och uttrycka sina åsikter.

Är ni missnöjda? I så fall tycker jag att mannen som anför dessa bråkstakar ska upplysa sig. Vänd dig till Malmö stad, eller till dina lokala politiker, till exempel. Det ligger i deras intresse, såväl som era, att människor trivs i Rosengård.

Vi lever i en värld som är så snabb. Om någonting händer i Rosengård sprids den händelsen blixtsnabbt över hela världen. Inom tio minuter vet släktingarna i hemlandet vilken kille som gick hem med vilken tjej, och så vidare. Mobiltelefonerna går varma.

I Rosengård finns alla världens tevekanaler. Upplopp smittar av sig, tänk bara på 68-revolten. Klart att Rosengårds unga tagit intryck av vad som just hänt i Grekland. Samma slags upplopp som i Frankrike, Tyskland och i Italien. Eller vissa delar av Afrika.

Vad som just hänt i Rosengård är inte en konflikt som i grunden handlar om religion. Den handlar om brist på kommunikation och ungdomar och föräldrar som inte tar det demokratiska ansvar som de borde. Det är olyckligt att den nu håller på att vändas till att handla om just religion. Det förlorar vi alla på.

Diabatè Dialy-Mory, Alias Dallas
Andreas Konstantinides är ordförande i Rosengårds stadsdelsfullmäktige:
- Många experter säger till oss hur vi ska lösa våra problem. Då frågar jag "Bor du i Rosengård, eller känner du någon som bor där?". Svarar de "nej" så säger jag att jag inte är intresserad av deras förslag.

1 kommentar:

hogrelius sa...

Jag skriver en egen kommentar.Jag har träffat Dallas åtskilliga gånger och det är en man man verkligen ska lyssna på! Han vet vad han snackar om,det finns nog ingen som känner Rosengårds befolkning så väl som Dallas.På sidan Röda Malmö skriver min gamla goda vän Ronny försvarstal på försvarstal om pojkarna uppe på Rosengård. Han vill att man ska stödja dem. Suck, han går så fel när han gör detta. Kriminella grupper som ena stunden rånar folk och andra stunden tuttar på var som helst. Vem är det som har eldat upp daghemmen och skolorna i Malmö de senaste åren, jo dessa grabbar. Under årens lopp när jag jobbade på soss så hade jag närkontakt många gånger med både föräldrar och pojkar. En del hamnade på våra härbärgen som utslagna av droger. De behöver inte tillrop av svennar som inte förstår det här. Dallas frågar efter föräldrar som vill ta ansvar. Tyvärr är de ofta som sina barn,de skiter fullständigt i hur barnen sköter sig i ett Sverige som de avskyr. Många är de svennar som har en romatiskt bild av dessa urspårade killar och deras föräldrar. De hatar vårt land på många sätt! Dels har jag till skillnad mot många andra bott i Rosengård, dels har jag arbetat över 5 år varje dag med dessa människor.!
Vissa är fullständigt oförstående till våra regler. En kvinna kom upp med sin mobilräkning från telia på 30.000 kr. Det var på den tiden då det inte fanns någon spärr från Telia. Hon trodde på fullt allvar att soss skulle betala. Vad jag än sa så ville hon inte förstå!!Det är inte lätt att handha människor då det kan jag lova!

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate