torsdag, december 11, 2008

andra världskriget.....

Alla rättvise och brinnande människor har i historiens sken alltid (nästan) fått betala ett högt pris.
Jag tänker på de troende kommunisterna från malmfälten som ville hjälpa den unga sovjetstaten och flyttade dit. De hamnade ofta i Karelen där de fick jobba hårt under mycket stora umbäranden. Lönen för många var att hemliga polisen började plocka dem en o en som förädare. De angavs ibland av ryssar som var avundsjuka på dem. Det räckte för att försvinna i olika fångläger. Några sköts nästan på direkten. De som kunde ta sig hem till Sverige blev betraktade som förädare av de kommunister som var kvar. Man gick tvärs över gatan när man mötte någon av hemvändarna eller så gick man bara och slog dem.

I Sovjet blev det ännu värre för delar av befolkningen. En vanlig "Petrov" hade inget att frukta från Stalins polis utan det var oftast de partiaktiva kommunisterna som hämtades på nätterna för vidare transport österut. Miljoner människor försvann på detta sättet.
Stalin fruktade just de trohjärtade aktivisterna allra helst om de vid något tillfälle hade fört fram kritik !
Att kritisera partibygget eller staten var förenat med livsfara.
Att bli beskylld för att vara Trotskist var lika med en dödsdom. Självaste Trotsky fick en ishacka i huvudet under sin flykt från Sovjet-Unionen som att varnande exempel.
Nu var inte helle Trotsky utan blod på sina händer, han var den som byggde upp Röda armen och de mördade massor med oskyldiga medborgare. Lenins order om terror för att skrämma massorna utfördes av honom.

Jag tänker på alla "kämpar" i vårt land som vill ha socialism. När de väl har fått detta system vem ska de då skylla allt elände på när inte det finns några kapitalister längre?

De i Sovjet som vågade kritisera försvann illa kvickt. Samma sak har hänt i alla länder med socialistiska system. Det kanske skulle kunna hända här också?

Ett samhälle som ska kallas fritt måste grunda sig på yttrandefrihet vilket innebär tryckfrihet också. Frihet att bilda olika partier och kunna respektera att även andra partier än det man gillar själv kan komma till makten. Då duger det inte att strejka eller utöva terror för att fälla en annan regering. Man får vänta på folkets röst!

Att man också har skilda sätt att äga! Detta innebär att det enda system som tillåter detta är det nuvarande kapitalistiska systemet på gott och ont. Mycket har man kunnat reformera, sett i historiens backspegel så lever vi i ett tämligen gott system.
Brister kommer alltid att finnas för att rättas till, detta fel att inte inse det gjorde SAP.
Man slog sig till ro och insåg inte att det fanns och finns massor att förändra.

Jag såg att Volvos och Saabs tekniker ville att man skulle prova att leda ett gemensamt företag med hjälp av staten där man kunde ta tillvara de landvinningar man hade lagt fram men som dessa direktörer från USA inte hade brytt sig om.
Lättare bilar med mindre bränsleförbrukning tex!!!
Nya sorters motorer osv.
Sådana tankar är värda att diskutera! Även om jag personligen inte gillar bilismens omfattning så inser jag att om någon av dessa planer skulle gå i lås så var mycket vunnet!

Slutligen, Birger Schlaug skriver i dagens Svd att han har tappat förtroendet för samtliga partier i Riksdagen.Det behövs ett nytt parti säger han. Ett parti som vågar att stå utanför blocken och som vågar hävda principen att det nu får vara nog med "tillväxt" och konsumtion.
Jorden och människan måste få en bättre värld att leva i!!

Kan bara instämma!

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate