måndag, augusti 18, 2008

Sifrol igen.

Nu är det dags igen för denna medicin, hoppas att jag inte blir oredig i mina tankar och börjar skriva en massa konstigare saker som ingen känner igen!
Det är trist med många piller att de har så mycket biverkningar, man vet aldrig var man hamnar när man börjar medicinera.
Ska iväg i morgon bitti och ta massor med nya prover, min doktor vill börja om från början med allting.Han är inte riktigt nöjd med sina kollegor som jag har haft tidigare.
Det kan vara bra att starta om och han börjar ju i rätt ände med provtagningar.


Så här fungerar dopamin:

Känslolivet [redigera]

Förälskelse och sexuell lust hör intimt samman med Dopamin. I djurförsök har man sett att en hona som fått en dopamininfusion valde att para sig med den hane som fanns tillgänglig vid infusionstillfället och "övergav" då sin ordinarie partner.[1] När förälskelsen övergår i kärlek tycks Oxytocin och ADH överta Dopaminets roll och passionen ersätts då av mer stillsam kärlek.[2]

Syntes [redigera]

Dopamin bildas av aminosyran tyrosin och enzymet tyrosinas som ger DOPA (dihydroxifenylalanin). DOPA omvandlas sedan till dopamin av enzymet DOPA-dekarboxylas. Dopamin har hög vattenlöslighet och kan inte passera blodhjärnbarriären, varför substansen är ineffektiv som drog. Vid medicinering mot exempelvis Parkinsons sjukdom ges istället förstadiet L-DOPA som kan passera blod-hjärnbarriären.

Se även [redigera]

Externa länkar [redigera]

Källor [redigera]

  1. ^ Lundberg, P-O: "Tre kärlekar - förutsättningen för människosläktets fortbestånd." Läkartidningen, 2005, Nr 50-52, vol 102.
  2. ^ Zeki, S: "The neurobiology of love." FEBS Lett. 2007, 8 maj

1 kommentar:

Anonym sa...

Hälsobekymmer??:/

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate