tisdag, augusti 19, 2008

Religion med förtryck!

Det har blossat upp en minidebatt i Svd angående omskärelse av pojkar. Som bekant så utförs detta både av judar och muslimer på småbarn,ofta utan bedövning.
De troende har fått för sig att detta är Guds vilja och att det är ett sätt att ta upp pojkarna i gemenskapen.
I Wiki står det så här:

Inom judendom och islam är omskärelse av pojkar en självklarhet, och anses likvärdig med det kristna dopet. Judisk omskärelse föreskrivs äga rum åtta dagar efter födelsen. Muslimer har olika traditioner i olika regioner, åldern varierar från strax efter födelsen till puberteten, men ligger oftast någonstans däremellan.

I flera av Nya testamentets böcker (bland andra Apostlagärningarna 15:1-12, Romarbrevet 2:25-29, Första Korinthierbrevet 7:18-20) skriver man att det inte är nödvändigt för hedningarna, de icke-judiska folken, att låta sig omskäras för att bli frälsta. Där menas att omskärelsen genom Jesu gärningar förlorat sin tidigare betydelse.

I den anglosaxiska världen blev emellertid omskärelse en utbredd företeelse under 1800-talet. En starkt bidragande orsak var att man föreställde sig att det skulle förhindra onani, som ansågs både syndigt och hälsovådligt. Numera är det mest en fråga om tradition i dessa länder, även om det är vanligt att motivera den med de hygieniska fördelarna. Under 1900-talet senare del har den dock blivit mindre vanlig, men i USA är ännu en klar majoritet av den manliga befolkningen omskuren.

Även i andra delar av världen förekommer "sekulär" omskärelsekultur. Den förekommer till exempel som initiationsrit på många håll i Afrika, och i Sydkorea är den på frammarsch som en del av en urban, modern livsstil.

Gemensamt för den kulturellt betingade omskärelsen – med eller utan religiösa inslag – är att den är identitetsskapande.


Jag anser att det är rätt och slätt ett övergrepp på dessa pojkar, sker det dessutom på köksbordet hemma utan bedövning så är det misshandel.

Cordelia Edvardson vilken är en vettig kvinna har tyvärr gått ut i försvar för denna företelse, lite obegripligt att förstå. Judendomen sitter hårt i sinnet även hos upplysta judar.

Alla regler som styr en judes liv är svårt att förstå sig på idag. Att reglera hela sitt liv med en massa lagar som tex gör att man inte kan laga sin mat på sabbaten eller åka bil kan ju inte vara något Gud lägger sig i. Eller om man äter gris osv.

Läste några rader av en annan jude , Eduardo Grutsky, där han förklarar varför han till slut lämnade judendomen.

I judarnas morgonbön så sägs detta som en välsignelse och tack till Gud:"för att du inte skapat mig till kvinna"!

Vidskepelse är något människan måste frigöra sig från, vidskepelse har aldrig haft något värde i våra liv.

Cordelia jämförde det kristna barndopet med omskärelsen men denna jämförelse haltar. Visst är det fel att döpa små barn ,så var det inte inom den första kristna kyrkan.Vuxendop rådde i många hundra år därför att man då ansåg att individen själv skulle ta ställning till dopet.

Så har jag gjort med två av mina barn,de fick i tonåren välja om de ville döpa sig.

Att jämställa dessa bägge företelser går inte. Att skära bort förhuden eller än värre skära bort halva könet på kvinnor går ej att någonsin få ogjort.Lite vatten på huvudet ställer inte till med någonting!

Frågan är intressant därför att jag blir fortfarande förvånad över att kloka människor fullkomligt tappar vett och sans i vissa frågor.



Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate