onsdag, april 23, 2008

I morgon den 24 april lanceras Ubuntu 8.04

I morgon, torsdag, lanserar Canonical Hardy Heron, den senaste versionen av Ubuntu. Mark Shuttleworth, Canonicals vd och mannen bakom Ubuntu Linux, säger till CS att han härmed ser goda framtidsutsikter på företagsmarknaden.
– Nya Ubuntu är ett allt hetare alternativ till Red Hat och Suse och vi har ett mycket större utbud av paketeringar att välja mellan än traditionella, kommersiella Linuxdistributioner.

Hittills är det främst privatpersoner och testare på företag som tagit till sig Ubuntu som det främsta alternativet till Windows. Men nu kommer tecken på att operativsystemet även börjar dyka upp på företag och myndigheter.

– Förra gången när vi köpte bärbara datorer från HP gjorde vi direkt om dem och bytte från Vista till Ubuntu Linux. Hade det gått att köpa färdiga datorer med Linux hade vi gjort det, säger Daniel Boksjö, stadsnäts­­-chef på Landskrona kommuns teknik- och stadsbyggnadsförvaltning.

Urban Anjar, talesman för Ubuntu Sverige, anser att det i dag blivit mycket lättare att integrera Ubuntu med Windows.
– Företagssidan kommer att uppskatta olika möjligheter till integration med Windows, virtualisering och möjligheter att knyta Ubuntudatorer till Microsofts Active Directory.

På serversidan har både Red Hat och Novells Suse länge haft ett övertag eftersom deras serverprodukter har ett mycket bredare stöd både när det gäller program och servrar.
– Det här har börjat ändra sig och allt fler certifierar sina produkter för Ubuntu, säger Mark Shuttleworth.
Under senare tid har både Sun, HP och Dell börjat satsa på Ubuntus plattform och certifiera allt fler av sina datorer och servrar för denna Linuxvariant.

– Vi har support på hela vårt bärbara och stationära företagssortiment, säger Fredrik Pantzar, produkt­-chef för HPs företagsdatorer.
– Däremot har vi inga direkta planer på att lansera Linux Ubuntu förladdat.

Bland de handlare som säljer datorer med Ubuntu förinstallerat märks Gnubox och GGS-Data i Göteborg.
Hos dem går det att köpa dator med senaste Ubuntu­versionen förinstallerad för under 3 000 kronor.

– Ubuntus växande ge­-menskap, ubuntu-se.org, står beredd att ta emot anstormningen av nya medlemmar. Vi passerade 8 000 medlemmar för några dagar sedan, säger Urban Anjar.

Torsdagens lansering av Ubuntu 8.04 (Hardy Heron) är en så kallad lts-version, long term support. Det innebär att utvecklarna inte lagt till så många funktioner utan snarare trimmat operativsystemet för att göra det snabbare och stabilare.

Med långtidssupport menas även att de företag som har avtal med leverantören Canonical är garanterade patchar och support i tre år på klienter och hela fem år på servrar.

Ur IDG .

1 kommentar:

Robin H sa...

Det är ju så fruktansvärt snyggt!
Har börjat prova Opera hemma, gillar det hittills.

Ses i helgen, ska bli trevligt!
Kram kram.

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate