tisdag, oktober 09, 2007

Ulf Nilsson -Expressen.


På Kungholmen i Stockholm förföljer fem-sex tonåringar en kille i samma ålder. Någon eller några sparkar honom tills hjärtat stannar. Någon minut är han död. Läkarna lyckas få igång honom igen men hjärnan är skadad – fylld med blod – och efter drygt ett dygn dör han på riktigt.…
Nästan samtidigt kommer ett gäng ungdomar till en gård i Blekinge. Får jag tro rapporterna har de hotat folk som bor i huset till livet. Nu kommer mannen ut med hagelgeväret och skjuter ihjäl en; en annan svävar mellan liv och död när detta skrivs, men det viktigaste är följande:
Man ringde polisen. Men polisen hade inte tid.
Hade inte tid! Vad i helvete är det som pågår här? Varje dag, bokstavligen varje dag, läser och hör jag rapporter om rån, skottlossning, dråp, misshandel. Har polisen slutat fungera? Håller samhället på att falla sönder?
Svaret är att vi är nära.

De två fall jag beskrev – ovanligt läskiga fall – var enligt Brottsförebyggande rådets (BRÅ) statistik bara två av sammanlagt 210 misshandelsfall som inträffade samma dag. Sammanlagt 77 000 svenskar eller svenskor får smockor, blåtiror, knivstick varje dag, en hel drös varenda timme. Landet blöder, men polis och domstolar gör – som vi ska se – mycket lite åt detta.
Men först en fråga:
Hur kan en eller flera unga killar sparka en jämnårig i huvudet nästan till döds. Hur blev vi sådana? Jag anar svaret, men kan naturligtvis ingenting bevisa:
Familjen
försvann, morsan och farsan som slog fast att så där gör man tammefan inte. Det är skitstövlar och gangsters som gör så, inte hederliga svenska killar.

Skolan tappade styrfarten och det där vi kallar disciplin – folkvett, hyfsat uppträdande – åkte ut genom fönstret. Behöver ni bevis? OK: Varje dag brinner minst en skola i Sverige. Branden är oftast anlagd. Av elever. Sammanlagt anläggs enligt
Kommunförbundet 10 000 bränder
(27 per dag) i de flesta fall av ungdomar.
Sverige blöder, Sverige brinner – det är vad som händer – och polisen har inte tid.

I Fornhöjden i Södertälje vågar brandkåren inte rycka ut om man inte får poliseskort – och det får man inte. I Ronna och Hovsjö pågår något slags ”tävling i kriminalitet” mellan ungdomsgäng, rapporteras det. Samma i ökända Rosengård i Malmö där dubbel-
sidig rasism (invandrare mot svenskar och tvärtom) spelar en betydande roll. I utkanten av detta dagliga fightande – och stickande och skjutande – rånas fler och fler värdetransporter. Och antalet våldtäkter har ökat från sju per dygn häromåret till tolv per dygn numera.
Vad i helvete är det som pågår?

Att tre av tio lärare i skolan utsätts för hot varje år och att våld och mobbning är vardagsmat i skolorna. Har vi gett upp? Bryr vi oss inte mer?
Brottsligheten, osäkerheten, bristen på hyfs och moral är ett av våra allvarligaste problem, det kan ett barn sen. Men diskuterade herr Reinfeldt och fru Sahlin polisens och domstolarnas kollaps i söndags kväll i tv. Inte. Man snackade om…
Låt mig sluta med en iskallt skrämmande siffra. 2006 anmäldes 1 224 958 brott i Sverige. Bara 416 082 klarades upp, men dessvärre i de flesta fall genom att läggas till handlingarna. Bara 162 161 gick till åtal.
Vad är det som händer här…?

Av Ulf Nilson
ulf.nilson@expressen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vill du läsa mer om Rödebytragedin, så står det om den i dagens BLT (Blekinge Läns Tidning)www.blt.se
/A

hpy sa...

Polisenhar inte tid eller vagar inte. Jag ringde efter polis en natt da nagra grannar hade musik pa alldeles for hogt andra natten i rad. Det ar sakert att ingen i grannskapet kunde sova en blund.
Polisen gick inte dit for de var bara tre medan de som festade var manga fler... och detta sade polisen at mig! Jag fragade da om de ville ha hjalp av mig.

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate