fredag, juli 06, 2007

Rökare


Det finns 1,2 miljoner rökare i Sverige. Av dem vill 600.000 vill sluta röka.
2003 rökte 17 procent av männen och 18 procent av kvinnorna dagligen.
Mest röker de som är mellan 45 och 64 år.
De yngsta och de äldsta åldersgrupperna röker minst.
Svenskarnas rökvanor har förändrats markant. 1946 rökte 50 procent av männen och 9 procent av kvinnorna av den vuxna befolkningen
Kulmen på rökningstrenden var 1977, då 32 procent av kvinnorna och 41 procent av männen rökte.
Svenskarna röker allt mindre. I synnerhet märker man minskningen hos skolungdomar och gravida.


Ja , så ser verkligheten ut fortfarande och i Stockholm röks det mest i hela landet.

Barnavårdscentralerna i Stockholm har bla utrett hur det står till hos barnfamiljerna.Var femte barn är utsatt för passiv rökning mot var tionde barn i övriga landet!
Sedan kommer en intressant passus i utredningen:" Det finns ett samband mellan å ena sidan låg köpkraft i familjen, å andra sidan rökig miljö,övervikt,sämre tandhälsa och kortare amningstid"!

När jag arbetade på olika härbergen i Malmö bland fattiga utslagna så såg jag att säkert 99 % rökte kopiöst mycket.Delar av personalen rökte också mycket liksom de sjukvårdsbiträden jag arbetat ihop med under många år.
Här i Stockholm ser man efter ett par år en tendens också i denna fråga, unga kvinnor röker mycket liksom invandrarmän.
Frågan man kan ställa sig till rapporten från barnavårdscentralerna är hur de som har sämst ekonomi röker mest? Är det pengarna som skulle ha använts till bra mat och tandvård som blir till rökpengar? Hade varit intressant att få höra hur dessa familjer har med sina alkoholvanor?
Mitt intryck bland många års vistelse bland "drinkare" är att de generallt röker mycket mer än genomsnittet.

Slutligen vill jag ställa en obekväm fråga. Är den sk underklassen "dummare" i huvudet än andra eftersom de lever som de gör med mer av allt osunt? Varför bryr de sig mindre om sina barns hälsa än andra?
Hur många barn får inte astma i vårt land tack vare föräldrarnas rökning? Är inte detta en form av barnmisshandel?


Jag har haft detta inlägg även på Lunarstorm och fick ett svar där som jag inte kan låta bli att publicera som ett exempel som nog ger mig vatten på min kvarn:

o vaddå underklassen dummare än överklassen? överklassen drogar sej ju med betydligt dyrare droger än underklassen, när pöbeln röker hasch då tar brattsen kokain. o när a-lagaren tar se en bira direkt ur buteljen då sprutar höginkomstintagaren champange över övriga gäster. så försök inte o skyll på nån underklass här utan här e vi nog lika stora kolsupare allihop.
Svara i gästboken
eldorado59a P49 Från Torup, Idag 12:24
"Är fattiga rökare dumma i huvudet?"
köper man sina cigg på rätt ställe så kostar dom ungefär lika lite som islutet av 70talet,själv köper jag alla mina cigg antingen på nätet el av en östeuropeisk lastbilschaffis, man köper alltså cigg för under halva priset om du jämför med dagligvaruhandeln.
Svara i gästboken

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate