söndag, februari 11, 2007

Ytterligare ett TABU-att tala om fetma!

En vän till mig skrev en blogg om faran att vara fet. Hon erfor på ett kort tag att det nog kanske inte var något lämpligt att skriva om. Hon tog bara upp rent vetenskapligt om vad som händer en kropp som är stor och fet. Alltså inget snack om "kraftig" eller "storvuxen" utan rakt på sak FET!Samt vad som händer med kroppen.

När det gäller missbruk av mat så råder helt andra regler i vårt samhälle än om man missbrukar droger eller spel osv.
Omgivningen beter sig ändå rätt så lika,en som super för mycket ses över axeln och det gör man med den fete också.Ofta driver man med den fete eller framställer den personen som stor och glad. Man mot man så kan man utan vidare säga om den fete att "det var ett fett jävla äckel"!

Det är ytterst sällan någon på ett seriöst sätt tar upp ett sånt problem med den utsatte och ofta beror det nog på att många feta tar så illa vid sig om någon säger något.
Min erfarenhet är ju att till en narkoman eller en alkoholist så går det faktiskt att snacka om saken men minsta lilla försök till att snacka om vad som är olämpligt att äta när man är ihop med en tjock människa faller platt till marken.
När jag gick runt på centralen för några dagar sedan så ser man ju vad de feta sätter i sig på alla de snabbmatsställen som finns där.Mannen innne på Presssbyrån med en mage stort som ett hus och ett rött ansträngt ansikte tog naturligtvis en tjock korv samt en röd coca som innehåller ca 30 sockerbitar.På Burger King tog tjejen som var ca 18 år och så tjock att hennes ben skavde ihop en stor fet pizzabit och tågade iväg med.Drack naturligtvis en halvliter Cola till det!

Alldeles för många vaggar omkring som gödda ankor allt medan munnen maler något.
Jag var ihop med en tjej som hade problem med vikten och var sk sockerberoende ,gick upp o ner i vikt hela tiden.Tränade och försökte hålla sig borta från det värsta men munnen skulle alltid ha något att tugga på.När man kollade vad som fanns i kyl o frys så skulle tv3:s matexpert säkert ha slängt 80% av innehållet.
Har ju följt detta program med stort intresse och alla tjocka som hon kommer hem till äter o dricker helt fel.
Ibland kan man ju undra varför inte feta personer kan ta till sig tex ett sånt programs lärdomar eller all annan kunskap som finns att tillgå.
Svaret är ju ganska enkelt,det har inget med fattningsförmågan att göra.De är ju missbrukare!

De kan inte låta bli att äta all möjlig skit som finns. Eftersom de är missbrukare så ska man ju också behandla dem som sådana och konfrontera dem precis som man gör med tex. en alkoholist. De kan ju inte ta ansvar för sig själva när de är som de är .
I ett äktenskap så låter man ju inte sin partner gå under av alkoholmissbruk utan man gör ju något förr eller senare .Ytterst måste man lämna en sådan person för att inte bli medberoende.Är man redan medberoende så gäller det illa kvickt att få hjälp själv innan man går under.
Nu vet vi ju att många döljer sin feghet inför att behöva göra något.De tiger och gör som missbrukaren förväntar att man ska göra d.v.s underlätta deras missbruk.
Man lagar stora feta måltider och går på bolaget och köper en massa alkohol och bjuder på ,sen är allt frid o fröjd.
Vårt berg av feta växer för varje dag.Skolhälsovården skriver i senaste rapporten att redan i småskolan så är en stor procent av barnen "överviktiga" ! Feta, tjocka på normalsvenska.

Varenda läkare får in fall varje dag nu på sina mottagningar , folk med följdsjukdomar av sitt leverne. Diabetes,kärlsjukdomar,hjärtinfarkter osv.
Innan den USA-inspirerade matkulturen kom till vårt land så var det inte många feta som man såg, nu är det "vardagsmat"!
Våga tala om det här med de feta,ställ krav på din partner vare sig det gäller alkohol eller fetman. Vägra dricka o äta andra till döds. Vem fan bjuder en alkoholist på sprit?
Men vem tänker överhuvudtaget på vad man bjuder den fete på?

PS
12 feb öppnar jag tidningen och ser stora rubriker :"Akut ökning av barndiabetes"!

"snabb viktökning i unga år tros vara en del av förklaringen".
På 20 år har antalet fall av barndiabetes fördubblats i Sverige.

1 kommentar:

hpy sa...

Jag tycker att det talas mycket om fetma for tillfallet.
Men jag undrar om det inte finns atminstone tva sorters feta. De som ar naturligt feta fastan de ater normalt, har fysiska aktiviteter och som mar bra, och sa de som ater daligt, dvs for rikt, och som dessutom inte ror pa sig, och som blir feta av det.

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate