fredag, januari 05, 2007

BJÖRN AFZELIUS


Tittel: Glasnost
Plate: Ridderna kring runda bordet (1987)
Tekst: Björn Afzelius
Musik: Björn Afzelius
Revidert 19.07.2006
-------------------------------------------
Dm Bb Dm Bb F C Dm BbDm Bb Dm Bb
Nu blåser ljumma vindar, dom säjer det är vår.
F C Dm Bb
Det lär va slut på vintern för i år.Nu kommer nya dofter, nu kommer blommorna.
Dom lovar bättre tider i Moskva. F Bb F Bb
Men ännu stinker byarna, och luften fylls av gas,
F Dm C
när liken ruttnar i Afghanistan.
Och ännu gråter kvinnorna över hundratusen barn
som tynar bort i tält i Pakistan.Det finns ett pris för frihet som alla vet är sant;
Det priset kommer alltid va konstant:
Går friheten förlorad på någon enda plats
så har den gått förlorad överallt.Och ännu faller bomberna
över dom som inget har;
Ännu brinner folket i Afghanistan.
Men så länge dödens riddare
får så sitt kalla hat
så råder ännu vinter i Moskva.




Idag sände svt2 ett av programmen i serien "Minnenas television" med ArneWeise!
Dagens program var en konsert med Björn Afzelius i Hässleholm 1989.Det var underbart att de sände denna fina spelning med så fantastiska låtar.Sakna
den av Björn är stor i vårt land och det syntes direkt på hans hemsida http://www.bjornafzelius.com/
där många skrev och talade om sina känslor över att ha fått se honom i ett långt program.
Jag minns den första gången jag träffade och lyssnade på Björn ,det var i början på sjuttiotalet då han kom till ett möte i Eskilstuna med sin gitarr. Inget ville han ha i betalning eftersom det var en fattig förening som ordnade mötet.Sådan var Björn resten av sitt liv,givmild när han tyckte att det var något bra som han ville stödja.
Texten som jag inleder med har ett speciellt minne för mig. Björn var och spelade i Parken i Malmö,tror det var -86, och hade ju som vanligt sina låtar där han tog upp om USA Imperialismen och dess ogärningar.Ingenting om Sovjets illgärningar i världen,de hade bombat och skövlat Afghanistan under lång tid men Björn liksom stora delar av den sk vänstern i vårt land teg om detta krig.
När så Björn gjorde en liten paus mellan låtarna så passade jag på att högljutt vända mig till honom och ropade ut min besvikelse över att han (min idol) inte med ett ord kunde ta avstånd från detta barbariska krig.Han stelnade till på scenen och stirrade på mig men sa inget.
Ja , vad händer sedan, jo han släpper en ny cd "Riddarna kring runda bordet" och där får jag verkligen svar på tal. Jösses så glad jag blev men jag vet ju inget om mitt rop och vädjan till honom hade någon effekt ,han kanske redan hade skrivit denna o fler texter där han kritiserade Sovjet?
Det fina med Björn Afzelius var att han hade förmågan att se att han hade haft fel och gick självmant ut och berättade om detta.Tex om sin felaktiga uppfattning av Fidel Castro och Cuba.Han hjälpte längre fram i sitt liv oppositionen på Cuba med hjälp av sina tidigare resor dit.Han var ju en välkommen gäst av regimen men de hade inte klart för sig att han hade ändrat uppfattning.
Han sa detta en gång:
"Tiderna förändras, och mina åsikter med den,men jag vet att varje text var sann för mej när den skrevs ....och det är det viktigaste".
Ja, man ska inte glömma sin historia men samtidigt ska man göra som Björn ,inse att saker o ting förändras och att man som människa också förändras och lär sig .
Det är aldrig fel att ändra ståndpunkt,det visar bara en sak, mod och klokhet.
Björn hade bägge delarna och det är grymt att en man som honom rycks bort av sjukdom pga av rökning!
I Köpenhamn ska man fira Björns 60 -årsdag:
SANG TIL FRIHEDEN - koncert i anledning af Bjørn Afzelius’ 60-årsdag januar 2007 i København.Falconércentret København, 26. januar kl 20:00.
Billetsalget til Sang til Friheden-koncerten er i gang fra den 15. november i BILLETLUGEN (http://www.billetlugen.dk/ og telefon 7026 3267) samt i alle FONA-butikker.
Sang til Friheden-koncerten vil blandt andre – i forskellige smukke sammenhænge – præsentere Bjørn Afzelius’ orkester Globetrotters, som er samlet til lejligheden. Desuden Anisette (Danmark), Katia Cardenal (Nicaragua), Mikael Wiehe (Sverige), Henrik Strube (Danmark), Outlandish (Danmark).Koncertens konferencier vil være Flemming Jensen.

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate