måndag, juli 03, 2006

Piratpartiet har ordet!

VECKANS NYHETER

Datalagringen visar sitt rätta ansikte: Upphovsrättsindustrin börjar nu med full kraft lobba i Bryssel för att "harmonisera" - som det brukar heta - upphovsrättslagarna i Europa. I klartext betyder det att de vill upphöja fildelning till grov brottslighet, jämförbart med grov misshandel. Samma brottsrubricering som används då någon sparkas ihjäl på öppen gata, för att ta ett exempel nyligen. Fildelning ska kunna ge fyra års fängelse.

...för om det ger fyra års fängelse, så får uppgifterna från datalagringsdirektivet användas. Den här utvecklingen var lika förutsägbar som en klocka och visar precis varför piratrörelsen behövs. Läs en artikel i Göteborgs-Posten om det hela här. Vi noterar dessutom att det är publicerat under Ekonomi & Politik, vilket signalerar att media har förstått frågans allvar nu. Förresten, det är ett enormt framsteg att det diskuteras över huvud taget.


Men det finns fler direktiv på väg, som media inte har skrivit om. Ett av de mer förrädiska är IPRED2, som gör patentintrång till ett kriminellt brott med fängelse som minimistraff. Eftersom det inte går att uppfinna något idag utan att inkräkta på ett antal patent, så är det här direktivet i allt väsentligt ett som gör det direkt farligt för din person att uppfinna något nytt. Det är ännu värre där mjukvarupatent gäller; där får du inte längre skriva någon programvara över huvud taget för eget bruk.

Vilka som stödjer en sån vansinnighet? Tja, vilka har något att vinna på att helt vanliga människor inte längre får skriva programvara? Mer om direktivet finns att läsa på Wikipedia.


Frankrike gör som vi vill göra och förbjuder DRM, eller åtminstone delar av det: BBC rapporterar att lagen som gör det olagligt för Apple att binda iTunes till bara sina egna spelare nu har gått igenom.

Och det var väl för väl det. Det här är motsvarigheten till om vinylskivor från ett visst skivbolag bara skulle gått att spela på det bolagets skivspelare. Något som säkert skulle roa det skivbolaget, men knappast alla andra.

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate