torsdag, juli 05, 2012

Att studera eller ej?

Min farfarsfar växte upp i ett småbrukarhem i norra Skåne. Många syskon som det var på den tiden, han hade sk läshuvud och trotsade den tidens fördomar och läste till präst.
Kyrkoherden Högrelius fick en tjänst ute på landsbygden i Okome församling. En fattig församling och han fick aldrig någon bra lön, faktum är att de levde på sk tioende från ortens bönder. Många barn i stugan med ren fattigdom i det dagliga livet. Ändå tog sig min farfar fram till studenten och vidare studier i Lund.Han fick aldrig någon hjälp från hemmet i form av pengar.
Nej, han drog sig fram på stipendier, arbete bland bönder med undervisning av deras barn osv.
Farfar Viktor blev  klar med sin examen  vid 40 år fyllda tack vare detta knepande med ekonomin. Men genom envishet så blev han läroverkslärare och fick tjänst uppe i Skellefteå. På den tiden flyttade man snällt dit där jobben fanns!

Det här är långt över hundra år sedan men det visar att det gick att studera om man bara hade viljan och orken. Lätt var det säkerligen  inte.

Motståndet för studier kom ofta från arbetare och bönder som inte ville att deras barn skulle läsa. Vem minns inte tex Vilhelm Mobergs berättelser hur han fick smyga sig till att läsa böcker därför att hans far ansåg att man blev kollrig av att läsa. Jobba hårt skulle man göra för att bli en hederlig människa.
Många av våra tidiga sk arbetarförfattare har samma erfarenheter från sina hem.

Några som trotsade allt vad gamla normer betydde var de flyktingar som kom hit efter kriget . Blivande läkaren Einhorn berättar att han jobbade som diskare på olika krogar samt pluggade däremellan för att uppnå sitt mål. Han och många andra lyckades över förväntan !
När jag i början på femtiotalet skulle börja läroverket så mobbades jag av mina gamla folkskolevänner. Varje dag stod de och väntade på mig vid bussen och satte igång att bråka och håna.  En svår tid där jag kom att avsky en del av dem i resten av mitt liv.

För några år sedan så kom det fram en man till mig i Torshälla och frågade om jag kände igen honom. Jodå,det var en av de killar som var värst i att mobba mig.
Han ville berätta en sak för mig och satte igång. Han berättade om sitt hem med en far som (klass)hatade de som hade andra anställningar än arbetaryrken. Gubben predikade för sin son om dessa jävla överklassare som gick på läroverket och att hans son minsann skulle börja arbeta på bruket när det var dags.

Så blev det också, både för mig och honom eftersom jag hoppade av läroverket när jag var fjorton år.
Nu sa han att det var så dumt det hans far hade inpräglat i honom, han bröt vid 35 års ålder med detta och började läsa  till ingeniör vilket blev hans yrke.
Vi fick ett bra samtal om detta med arbetarklassens dumma inställning till att skola sig.
Ofta var det ju denna inställning som också hindrade många barn från att studera.
Det var ju inte speciellt dyrt och många små städer hade stipendier och stöd för de mindre bemedlade eleverna. Min mor  fick stödpengar till böcker och bussresorna och de led sannerligen ingen nöd bara för att jag och min bror bytte folkskolan mot realstudier.

Miljön i hemmet betyder tyvärr mycket fortfarande hur barns studier ska avlöpa och om det gamla "klasskampshatet"  härjar i ett hem med negativa föräldrar då kan det nog inte gå så bra för dessa barn heller.

Idag upplever vi en ny "underklass" som har det svårt och det är de många invandrares barn vars föräldrar kanske har gått i skolan 3-4 år eller föräldrar som inte kan läsa och skriva.
Dessutom kan ofta de vuxna inte vårt språk mer än hjälpligt.
Deras barn går ut grundskolan med dåliga betyg och tyvärr allt för många utan betyg.
Ibland verkar det som om vårt land inte ens har reflekterat över de svårigheter som på detta sätt byggs upp. Hur tänker de politiker och tjänstemän som inte förmår att se dessa svårigheter?
Att barn och ungdomar blir kriminella pga av denna bakgrund får det inte ens viskas om. Hela västvärldens samlade erfarenhet finns sedan hundra år att lära av i dessa frågor. USA har byggts upp under stora svårigheter och där har Sverige mycket att lära.
Vi har många arbetslösa men de redovisas i klump och då kan man inte heller sätta in speciella åtgärder. Om det nu är många med den bakgrund i hem med dålig studievana som är arbetslösa och de inte har någon utbildning så står man ju inför ett faktum som måste åtgärdas.
Sverige importerar tekniker i tusental från andra länder ,främst Indien, därför att vi inte har några utbildade tekniker. Det fattas gruvarbetare, lantarbetare osv, de måste sökas utomlands.
Detta säger ju oss att något har gått grundligt fel i vårt land.






Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate