torsdag, oktober 06, 2011

Rune Lanestrand får ordet och jag instämmer!

    Utvisningen av svenskegypterna är en oerhörd skam för Sverige
by Rune Lanestrand
Jag tvingade mig att se Uppdrag gransknings program om utvisningen av av Mohammed Al Zery och Ahmed Agiza. Det var plågsamt. Nästan olidligt.
Behandlingen de utsattes för i egyptiska tortyrkammare är hemsk. De berättar att de fick elchocker riktade mot genitalierna. Slogs med påkar och hängdes från taket i fötterna.
Jag känner stor skam över att de styrande i vårt land kunde medverka till att två svenska medborgare kunde utlämnas för att misshandlas i Hosni Mubaraks ökända fängelsehålor.
Här ställde Sverige upp för den ökände diktatorn Mubarak och angav personer som i dag efter revolutionen i Egypten prisas som hjältar. Aldrig någonsin har Sverige och västmakternas hycklande utrikespolitik blivit så obarmhärtigt avslöjat.
Hur kunde dåvarande utrikesminister Anna Lind och statsminister Göran Persson, och justitieminister Thomas Bodström ge sitt medgivande till detta. De högst ansvariga. Men tydligen hade Sveriges och Anna Lindhs nyvunna populäritet i Washington och de kärvänliga kundpussarna med USA:s utrikesminister Colin Powell detta orimligt höga pris. Ett pris som dragit Sveriges anseende djupt i smutsen.
Hur kunde folk från SÄPO och polisen stillatigande se på när CIA-agenter redan på Bromma flygplats började misshandla de båda männen? Det SÄPO som som varit så nitiska att övervaka oss som har kritiserat USA:s våldsamma utrikespolitik.
Jag har själv kunnat konstatera att SÅPO parallellt med sitt intima samarbete med CIA spionerat på på oss som fredligt demonstrerat och kritiserat på USA:s krigspolitik.
Ja, frågorna är många. Och kan inte politikerna utreda och tvätta denna byk kan Sveriges anseende inte upprättas bland människorättskämpar runt om i världen. Tillsätt en kommission som inte består av politiker utan av kända och respekterade svenskar.
Vad visste oppositionen är en viktig fråga att få svar på.
En eloge till de journalister i TV 4 som först avslöjande den politiska kidnappningen och till Uppdrag granskning för det uppföljande programmet som sändes i går kväll. Se programmet här.http://svt.se/ug/
Rune Lanestrand

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate