fredag, december 10, 2010

Mario Vargas Llosa

Det har från vissa feminister riktats kritik mot Llosa , de påstår att hans kvinnosyn är unken.  Ikväll intervjuade Ann Victorin honom i tv 2 och han uttalade sig om vad han anser om Syd-Amerikas mäns förhållanden till kvinnor.
"De behandlar kvinnor som andra klassens medborgare med våld och förakt" sa han. Han har i sina böcker just beskrivit detta och det är ju trist för en del läsare som inte förstår skillnaden mellan en författare och hans verk.


Ikväll visade tv2 en film som heter Bockfesten : "Spansk-engelsk långfilm från 2005. (La fiesta del chivo) Efter en roman av årets Nobelpristagare Mario Vargas Llosa. Handlingen kretsar kring karriärkvinnan Urania som efter 30 år i New York återvänder till hemlandet Dominikanska Republiken för att återse sin åldrade far, en gång i tiden diktatorn Rafael Trujillos högra hand. Hennes historia sammanflätas med den självdestruktive diktatorns slutliga fall. Regi: Luis Llosa. I rollerna: Tomas Milian, Isabella Rossellini, Paul Freeman, Juan Diego Botto, Stephanie"


Filmen bygger alltså på Llosas bok om denne diktator och hans stab av underhuggare.
Om man ska tala om kvinnosyn så är den här filmen och boken verkligen en avslöjande berättelse över svinaktiga män.
Jag tar ordet monster i min mun vad gäller denne diktator, Rafael Trujillo!

Samtidigt får vi en grundlig lektion av Llosa hur en diktatur fungerar.
Kryperiet och rädslan för diktatorn.  Trujillo var en typiskt militärdiktator som vi har sett alldeles för många av i Sydamerika under åren.
Mina tankar går också till alla de skildringar av Stalin som finns att tillgå . Samma kryperi och rädsla inför att hamna i onåd.

Alla övergrepp som sker är oerhört likartade vare sig det är en vänster  eller högerdiktatur. Samma slag av nackskott och andra vidrigheter.
Männens värld belyses på ett klargörande sätt  av Llosa.
I Sverige har vi olika sk MC-gäng och de är samma andas barn dessa förvuxna överåriga "tonåringar"!

Världen över styr männen sedan tusentals år och våldet och girigheten har alltid varit deras följeslagare.

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate