måndag, maj 10, 2010

Valduellen mellan två sossar!


Överraskande om euron

"Både Socialdemokraterna och Moderaterna har varit starka förespråkare för att Sverige ska gå med i euro-samarbetet. Därför var det förvånade att både Reinfeldt och Sahlin så starkt tog avstånd från euron, menar Lena Mellin."

På radion i morse så sa åter Sahlin :" Jag är glad att vi inte är med i Euron"! Tydligen är hon överens med Reinfeldt i denna fråga.

Solidaritet är ett fint ord men idag finns det ingen sådan känsla bland våra "stora" partier vad gäller Europa. Sverige har allt sedan 1809 ställt sig utanför Europa  och det är dessa nattgamla tankar de luftar dessa partier vilka är varandras tvillingar.

Varför är man överhuvudtaget medlem av EU kan man fråga sig? De länder vilka har gått med i EMU med Euron som valuta ställer upp för sina krisande grannar på ett bättre sätt. Tyskland drar som vanligt ett stort lass men bland vissa grupper i befolkningen börjar det knorras och de närmar sig en svensk ståndpunkt. Frågan reses varför de ska hjälpa Grekland osv.

Ett småskuret sätt att reagera vilket brukar kallas nationalism med andra ord.
Att större delen av Europa har kunnat ta ställning mot småskuren nationalism är ju faktiskt ett smärre underverk. Sorgligt är att se vårt land vilket en gång i tiden räknades som ett framåtskridande samhälle ta Europafrågan på ett så ljummet sätt.

För mig som Europavän är det förfärligt att se och höra S+M falla i varandras armar i negativism mot Europa ! 


PS sitter och skummar igenom olika skribenters åsikter om krisen nere i Grekland. Ekonomer och professorer uttalar sig och man märker på en gång vilka som är vänster respektive höger.


De som var med i tex kfmlr eller skp på sin tid och nu är professorer (bla Jonas Ljungberg) ger Euron hela skulden för att Grekland sitter i knipa.De ser bara elände med valutan och ränteläget!
 Stefan Fölster skriver utifrån arbetsgivarnas synfält och har en helt annan syn på problemet, han ansluter sig till flertalet av ekonomer ute i Europa. 
Sanningen ligger nog som vanligt mitt emellan men jag tror som vanligt på att EU lyckas reda upp det här.Det finns en styrka och vilja att kunna gå vidare och vi får ett bättre Europa att leva i.

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate