torsdag, april 01, 2010

Det strävsamma paret!

De har varit gifta i 55 år nu och tänker så förbli. Om de skulle gå skilda vägar så har mannen en pension på 26.000 netto i månaden. Hustrun har 6.500 netto!

Ja,så ser det ut för många par i vårt land. Gubben gjorde karriär medan hustrun skötte barn och hem. Fick lite ströjobb då och då trots bra utbildning till lärare.
Nu gör det klokt i att fortsätta leva ihop men man får hoppas att mannen inte avlider snart för då får kvinnan det ekonomiskt lite sämre som alla förstår.
Ingen svält eller "fattigpensionär" om någon skulle tro detta.  Nej,hon får lite pengar efter mannen samt troligtvis sin hyra betald genom hyresbidraget .
Många par lever på det här sättet och chocken blir stor om mannen dör när verkligheten tränger sig på.

Kvinnor i allmänhet med kanske deltid inom vården kommer att upptäcka hur lite de får i pension den dag då det är dags.
Dagens unga bör verkligen passa sig för denna kvinnofälla och dela lika så långt det går med att vara hemma med tex barn.
Vi som har slitit inom sjukvården med dålig lön får också automatiskt en dålig pension . Ja, säger då den beskäftige, du kunde ha utbildat dig bla.bla.
Visst, men det skulle fortfarande vara lika tungt och dåligt betalt för de som trots allt måste finnas inom vården. Kan någon tänka sig ett sjukhus utan personal som tar hand om nerbajsade patienter eller döende?

Pensionen skulle beräknas på annat sätt.
I pensionsvalet för många år sedan så framförde Centerpartiet sin ide' att större delen av pensionen skulle vara rejäl och lika för alla. De ansåg då att de som tjänade mycket kunde teckna en egen privat pension och betala den ur egen ficka. Ett lysande förslag vilket dock ej fick gehör varken av de borgeliga eller sossarna.

Så fick vi det system vilket inte är rättvist. Där är borgarna och sossarna fullkomligt överens,   vi ska ha det system vi har det kvittar att vanligt folk får dålig pension! De har ju sitt på det torra dessa riksdagsmän !

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate