tisdag, februari 09, 2010

Krig!

Jag har följt serien om andra världskriget på Tv1, sista avsnittet visades igår. En mycket intressant serie där många filmer var nya för mig. Det kommer fram mer och mer ur alla arkiv vilka har öppnats för forskare.
Inte minst från Sovjets arkiv vilka ofta var hemliga och stängda. Nu har Putin åter stängt arkiven därför att Stalintiden vill han inte uppvisa eftersom han håller på att återupprätta Sovjet som ett fördöme för folket.

Igår fick man se sista åren 44-45 både från Europa och Asien och det var mycket starka bilder.  Mycket mod och offer från alla sidor.
I Sovjet stod tyvärr politiska politruker och sköt sina egna soldater  när de försökte backa undan en överlägsen tysk fiende. DET är ruggigt! USA och de allierade landsatte sina trupper på den franska kusten med oerhörda förluster första dagarna. Mod hade de och det var tur för Europas folk annars hade Hitler segrat liksom Japan där borta i Asien.
USA ville inte gå in i kriget från början,det fanns ett kompakt folkligt motstånd. "Europa får klara sig själv" sa man och lät amerikanska nazistpartiet verka fritt.
När Hawaii blev bombat så vände folkopinionen, tack och lov!
Sovjet fick massor med hjälp från USA ,fartyg,tanks och inte minst mat. Detta har man alltid bortförklarat i Sovjet och även nuvarande Ryssland.
Utan denna hjälp hade inte kriget kunna föras till seger.
Naturligtvis stred de ryska soldaterna med samma mod som övriga soldater. Sorgligt är att se filmbilderna på de mycket unga tyska soldaterna ,bara barn en del .De var så grundlurade av regimen och vad skulle de annat kunna bli när de var helt i våldet hos nazisterna ända sedan småbarnsåldern.

Personligt mod uppvisar idag de soldater vilka strider i Afghanistan. Flera svenskar har nu stupat och det är ett stort offer de gör. Smärta hos anhöriga och sorg i många år.
De uppvisar alltså samma mod som soldaterna gjorde under andra världskriget och alla har frivilligt valt att åka på denna tjänstgöring.
Många i vårt folk inser inte att det ibland är nödvändigt att resa vapen mot förtryckare och gangster-regimer
Vi har ju en hel del skumma manövrar från andra världskriget i vårt bagage,i början så vek vi oss totalt inför Hitlers krav .Järnmalmen fick han till sina rustningar likaså lämnade Sverige ut tyska desertörer till en säker död. Allt för att tillfredställa nazisterna. Hemliga fångläger fanns runt om i vårt land där motståndarna till nazisterna sattes i flera år utan rättegång .Idag har våra myndigheter utplånat de flesta spår efter denna mörka period men forskare har hittat många gömda dokument från denna tid.

Om talibaner åter släpps till makten  i Afghanistan så sänker sig mörkret över främst kvinnornas liv.Instänga ,ingen utbildning i sikte och aldrig ett arbete. En medeltida regim skulle åter få ta vid. Terroristerna skulle få en fristad i Afghanistan och utbilda "krigare" som sedan skulle sändas ut i världen på uppdrag.
Då går världens fria länder en dålig framtid till mötes. Endast fanatiska islamister i våra länder skulle jubla.
Vänsterpartiet,Dagens  Nyheter och Aftonbladet tar på sig en bedrövlig roll, väl känd under andra världskriget, när de propagerar för att våra och andra soldater skulle överge Afghanistan.
Att vänsterpartiet agerar i denna fråga är bara "flugpapper"för att fånga upp väljare,de är och har varit ett parti under många år nu där man fikar efter makten. Tyvärr att Sahlin inte orkade hålla emot ,att samarbeta med kommunister har ju inte stått på dagordningen för socialdemokratin tidigare !

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate