torsdag, december 10, 2009

Käbblet om sjukförsäkringen!

Övertoner från alla håll är tyvärr vad vi hör nu i dessa förvaltider.Valkäbbel är trist på alla sätt och blir ofta osakligt .
1 jan 2010 går den nya lagen igenom. Då kommer sjukpenningen att ta slut efter 365 kalenderdagar inom en 15 månperiod.
De som inte har rätt till sjukförsäkring erbjuds en tremånaders introduktionskurs hos arbetsförmedlingen för att slussas ut i arbetslivet.Under den här tiden får man aktivitetspenning baserat på a-kassan.Efter tre månader kan man åter få sjukkassa om FK bedömer att man inte kan arbeta.

Personer med en mycket allvarlig sjukdom får sjukpenning utan tidsgräns!

Om jag ser till mig själv och den situation jag stod inför 2003 så hade dessa nya bestämmelser varit mycket bättre för mig! Jag hade arbetat inom sjukvården och systembolaget i 22 år och dessförinnan 20 år på ett järnbruk.

Det var omöjligt för mig att fortsätta inom sjukvården detta var både FK, arbetsgivaren samt jag själv helt överens om!

Jag ville få börja en datautbildning eftersom detta var ett yrke jag var mycket intresserad av . Nej sa samtliga parter och föreslog enbart sk förtidspension. Så blev det också !

Med det system vilket träder i kraft 1 jan 2010 så hade FK:s makt över mig inte funnits, jag hade fått gå till arbetsförmedlingen och ev. fått en bra utbildning.
Jag vet ju idag att jag har kunskap och talang för att jobba med datorer . Idag åker jag runt och hjälper folk med deras trassliga apparater. Installerar det mesta inom detta område utan besvär.

Jag hade kunnat arbeta åtskilliga år istället för att ha denna pension vilken på det här sättet också minskade min ålderspension med åtskilliga hundralappar i månaden.

Visst finns det fula luckor i alla nya system och det var bra att läkare och sjukpersonal började uppmärksamma politikerna om dessa luckor i lagen tex om de cancersjukas situation.
En stor fråga har inte diskuterats och det är de sk förtroendeläkarnas makt där de sitter på FK och kasserar patientens sjukskrivning utfärdad av sin läkare. De träffar inte ens patienten utan fattar sina beslut bara genom att läsa journalen. Om vi hade ett system där man faktiskt litar på den ordinarie läkarens sjukintyg så skulle aldrig det här med att sjuka personer kastas ut ur sjuksystemet kunna hända.

Om FK mot förmodan skulle misstänka något fel på ett läkarintyg så borde då samtliga parter plus en fristående läkare kallas där man avgjorde saken!

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate