måndag, mars 09, 2009

Jag bannlyser påven!

"Fräls oss ifrån ondo

Sedan det blev känt att en präst gjort sig skyldig till en lång rad sexuella övergrepp mot barn växte en pedofilskandal fram inom den katolska kyrkan i USA. Men kyrkans kardinaler och biskopar gjorde vad de kunde för att mörklägga och förneka sanningen. Istället skyddade de prästerna som begått övergreppen och lämnade de drabbade familjerna i spillror.

* Läs mer och se trailer på filmens egen hemsida

Dokumentären Fräls oss ifrån ondo är berättelsen om den katolske prästen Oliver O'Grady som visade sig vara den mest notoriske pedofilen genom tiderna inom den katolska kyrkan i USA. Helt i avsaknad av moraliska betänkligheter eller känslor av skuld och skam använde O'Grady sin charm och auktoritet för att kunna begå övergrepp mot barn i sina församlingar i norra Kalifornien.

Övergreppen, som pågick under två decennier, begicks mot minst 30, kanske flera hundra, barn och slog familjer i spillror för all framtid.

Trots att misstankar uppstod tidigt mot prästen och klagomål kom från flera församlingsmedlemmar lade kyrkans ledande män locket på för att skydda kyrkans rykte och sina egna karriärer. I syfte att tysta ner saken och avleda uppmärksamheten valde man att medvetet ljuga inför församlingar och domstolar samtidigt som O'Grady flyttades från församling till församling där han fortsatte att begå övergrepp.

Genom åren lyckades O'Grady genom att dupera föräldrarna få tillgång till barnen. Hans förkärlek för att idka sexuellt våld var lika självklart för honom som att andas. Kyrkans egna dokument från 1973 visar att hans överordnade var fullt medvetna om att han redan då ägnade sig åt systematiska våldtäkter.

Filmaren Amy Berg letade reda på O'Grady som anmärkningsvärt nog gick med på att delta i filmen. De drabbades berättelser om hans våldsamma övergrepp är skakande och ytterst upprörande. Själv återger han en rad händelser i detalj med en kuslig frånvaro av vare sig uppriktig ånger eller självrannsakan.

Filmen skildrar också i en vidare bemärkelse den landsomfattande mörkläggning som katolska kyrkan i USA ägnat sig åt vad gäller anklagelser mot präster som begått sexuella övergrepp. I så gott som varje amerikansk delstat har övergrepp begåtts av sammanlagt flera hundra präster. Drygt 100 000 offer för sexuella övergrepp inom kyrkan har trätt fram bara i USA. Hur har det kunnat ske, och varför har ledarna inom katolska kyrkan så envetet velat tysta ner övergreppen?

Oscarsnominerad amerikansk dokumentär från 2006.

Sändningstider: Fräls oss ifrån ondo
SVT1 Måndag 9 mar 2009 kl 22.00
SVT1 Onsdag 11 mar 2009 kl 14.15

Av rättighetsskäl visas filmen inte i SVT Play"
från SVT!


Jag såg denna film ikväll och blev överrumplad . Nog för att jag hade läst då o då i våra tidningar om denna skandal men jag är skakad!

Att den katolska kyrkan är så genomrutten kunde jag inte ana! Den nuvarande påven är så insyltad i att dessa pedofilpräster ska beskyddas av kyrkan. Han var sänd till USA som den kardinal som skulle se till att tysta ner så mycket som möjligt av det som hade hänt under många år.
När flera av offren reste till Rom för att överlämna ett brev till påven så hindrades de med våld.

Kyrkan vägrade offren hjälp!


Jesus blev arg på den dåvarande kyrkan och dess skriftlärda. Idag har katolska kyrkan visat var den står gentemot människorna exakt som kyrkan gjorde på Jesu tid!
De har valt makten och pengarna,de vill inte ersätta offren för vad deras präster har utsatt dem för. Deras liv är förstörda, kyrkan bryr sig inte om dem.

Jesus gärning har de glömt bort eller än värre, de bryr sig inte längre!

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate