torsdag, februari 26, 2009

Kronan faller djupt!



Kronan har inte legat så lågt på många år så som den gör idag. Euron står i 11.40 och dollarn 8.87 . Nu börjar det ge sig tillkänna med prishöjningar bla ska systembolaget höja sina priser med ca 7%!
Allt som importeras blir dyrare och det märks redan på platta bildskärmar och annat elektroniskt. Resor vet alla idag vad det kostar extra och inte minst att växla våra "monopolpengar" till annan valuta.
Sverige sa alltid att man tjänade på att kronan sjönk men man menade då exportindustrin ,framförallt bilar och pappersmassa.
Att sveriges folk fick dyrt betala kalaset ur sin ficka talade man tyst om!
Om vi hade varit riktiga Europer så hade vi naturligtvis haft euron som betalmedel redan från början och burit bördorna ihop med övriga folk ute i Europa.
EU är en sammanslutning där man ska ha enhetliga regler och hjälpas åt. Vi däremot fortsätter att egotrippat vara nationalistiska!

Jag fick ett debattinlägg från ett annat forum men ni kan läsa det här nedanför och då ser ni ett resonomang som nog är väldigt typiskt för många svenskar!
Inlägget har ju precis de komponenter som talar om att det är bra för Sverige att stå utanför Euron. Ja , tänk om alla hade sin egen valuta kvar och trixade som sverige då var det ännu mer kaos i världen. Vi har haft ett Europa med massor av olika valutor och sannerligen var det stundtals huggsexa mellan de starka.
Vi har också haft ett fattigeuropa där vi kunde utnyttja andra folk för att riktigt kunna vräka oss i lyx på bekostnad av dem. (Minns Grekland tex)
Sverige har alltid varit duktiga på att tala om för andra hur bra vi är men verkligheten har ofta sett annorlunda ut. Att stå utanför euron är bara en fortsättning på en lång tradition av att stå utanför i tron att "ensam är stark"!



"Jag röstade faktiskt för Euro i den senaste folkomröstningen, men idag skulle jag rösta nej. Skillnaderna har blivit för stora i utvecklingstakten mellan olika länder, och problemen blir antagligen större ju fler länder som är med i EU. Spanien får lida mycket ekonomiskt idag för att dom inte kan reglera räntan själva. Det görs av den europeiska centralbanken, och där är det konjunkturerna i Tyskland och Franrike som avgör hur räntan sätts. Även i Finland gnäller man idag inom skogsindustrin på att Euron har gjort det omöjligt att sälja pappersmassa och papper i konkurrens med Sverige som har en lågt värderad valuta. (Och dollarn är enligt min mening vansinnigt övervärderad och på väg mot nya haverier när budgetunderskotten i USA så småningom skall betalas...) Nu tror jag att Sverige kommer lindrigt undan i lågkonjunkturen (med undantag för vissa banker som har lånat ut för mycket pengar i Baltikum) och det är främst tack vare den egna valutan som vi kommer ur den snabbare än andra länder så fort det börjar vända uppåt igen"


PS Just nu ligger dollarkursen på 8.97 och euron 11.41 ( kl 11.07)

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate