lördag, april 05, 2008

Dagens Nyheter och monopolet!

Svenska Dagbladet skriver idag på ledarplats:


"Presstödet var en nödvändig livboj för SvD i den senaste lågkonjunkturen och är fortsatt viktigt för våra möjligheter att erbjuda kvalitetsjournalistik, men Den Stora Frågan för SvD är ändå inte presstödet utan att utvecklingsarbetet fortsätter, att papperstidningen och sajterna ständigt blir bättre och att dialogerna med läsare och annonsörer fördjupas.

Kanske tänker man likadant hos Bonniers, fast kanske inte. Att regeringen gör som den gör beror inte minst på en mycket intensiv uppvaktning från ägarna till Dagens Nyheter (samt Dagens industri, Stockholm City, Expressen, GT, Kvällsposten och Sydsvenskan med flera). Förhoppningen är stark om att en avveckling av stödet ska få SvD att slå vantarna i bordet. Som monopolist på sin marknad ska sedan DN kunna ta det lugnt med rationaliseringarna och ändå skära guld med täljkniv.

I denna strävan finns det plats för de mest mystiska argument. I DN (30/3) skriver Niklas Ekdal menande att SvD ägs av ”en börsnoterad koncern från Norge, världens rikaste land med en sparad oljefond på 2 400 miljarder svenska kronor”. Vad norska statens förmögenhet har med saken att göra går han inte in närmare på, inte heller på vilket sätt det är suspekt med utländskt ägande, och det var nog bäst så.

Det finns inget förvånande med DN-drömmen om att bli ensam herre på täppan. Sådan är kapitalismen. Fast drömmar kan vara förledande. Genom sitt kampanjande blåser Bonniers nytt liv i frågan om ägarkoncentration. Och om SvD nu inte följer planen och ger upp, vad händer då hos den snuvade monopolisten som har skjutit sin omvandling framför sig?"


Vår kulturminister Lena Liljeroth-Adelsohn har slagit fast ändrade regler vad gäller presstödet i vårt land.Detta kommer att drabba en del tidningar tex Svd.

Hennes man Ulf Adelsohn har sedan en tid bojkottat sin gamla tidning Svd samt spridit ett mail till sina vänner där han påstår att tidningen har blivit "vänster" och uppmanat dem att säga upp sin prenumeration !

Vän av konspirationer ser rök på himlen nu,aha, lägger nu Lena ett förslag som drabbar Svd hårt?Har hon lyssnat på folket på Bonnierägda DN vilka driver lobbing med hjälp av de andra stora Bonnierägda tidningarna.?

Eller har hon lyssnat för mycket på sin koleriska man Ulf?

Ett faktum är att om DN lyckas med sin mångåriga plan att slå ihjäl Svd då får vi ett nytt läge vad gäller tryck och yttrandefriheten i vårt land.Sveriges största stad skulle då bara ha en morgontidning kvar och detta skulle vara mycket oroväckande.

I Malmö råder samma situation där Bonnierägda Sydsvenska Dagbladet dominerar efter att Arbetat lades ner. Skånska Dagbladet kommer att få svårt att hävda sig och står troligen inför nedläggning.

Karl Marx påpekade att kapitalismen innebar att monopol inom olika brancher uppstod med tiden och frågan är om vi inte om en snar framtid tex inom tidningsbranchen är framme vid detta stadium?

Vad kan då göras från den enskilde? Jo, naturligtvis på samma sätt som i politiska val , man byter tidning och parti så att man inte själv medverkar till monopolsituationer.

Alla människor har ett val !







Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate