fredag, februari 29, 2008

Nya pensionssummor redovisas!

Jag sitter och läser ett exempel på de nya nivåerna för pensionerna.Har ett exempel framför mig. Person född efter 1937 har aldrig arbetat i sitt liv och får sk garantipension på idag 7277 kr i månaden.Denna person har en hyra på 4000 kr i mån.Bostadstillägget utgår då med 3720 kr per månad.Skatten är dragen på en 32 kr-lista och blir då 1621 kr. Kvar blir då 9376 kronor att leva på och när hyran är betald har denna individ 5376 kr kvar att leva på.

Det är då det lustiga inträffar när jag går till min pension och kollar siffra efter siffra.Jag har från FK (staten) 9037 kr efter skatt och 759 efter skatt från Malmö kommun.Min hyra är 4.400 per månad och när den är betald så har jag 5396 kronor kvar att leva på.

Förstår ni vart jag vill komma,jag har arbetat i 44 år i tunga yrken men har bara 20 kronor mer kontant att leva på per månad!
Det ska löna sig att arbeta säger regeringen men det är ingenting jag ser på min pension.Hur i herrans namn har det kunnat bli så här i vårt samhälle.Det är sossarna som har suttit och haft ansvaret för att det blivit så här.Tjaa , säger en del kanske ,det är väl bra att även den som inte har arbetat får en bra pension.Men som CH Hermansson sa "nån jävla ordning får det väl vara...."!

Borde inte vår regering ta tag i det här och se till att vi som har hamnat i denna fälla kan få lite mer i pension för alla de år vi har slitit för att andra ska få pension och hjälp?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej

Den som inget har skall ej heller inget få!
Varför inte höja grantipensionen för alla ?
Eller finns det något värde i att få mer än de som inte har haft förmånen att få delta i arbetslivet ?
Min gamla mor eller handikappade "syster" har
samma behov av skälig levnadsnivå som du och jag.
Varför slå nedåt ?
Vänligen

hogrelius sa...

Är det en förmån att få slita ut sin kropp och själ?Undrar vad du själv har gjort i ditt yrkesliv?Anonym!Jag själv har gått skiftgång på ett järnbruk från det jag var 17 år sedan arbetat inom vården i 20 år och tycker nog att jag borde vara värd lite mer i pension.Garantipensionen är väl inte så himla dålig just nu med dessa bostadstillägg vilka utgår.Min gamla mor hade mer i kontanter efter skatt än vad jag med mina 44 års arbete gav och då är det något fel i systemet!Det måste ge mer i pension att arbeta än att kanske tom. välja att skita i att arbeta.detta är gammal hederlig arbetarrörelsemoral.

hogrelius sa...

Hej!
Den här problematiken diskuterade vi en hel del när vi la grunden till nya pensionssystemet. Det fanns de som ville lägga garantipensionen ännu högre men då hade det lönat sig ännu sämre för dem som förvärvsarbetat att arbeta. Nu är det nog så att de flesta garantipensionärerna har arbetat ganska så hårt under sina liv men inte fått några ATP-poäng för det arbetet, t.ex. kvinnor på gårdar på landsbygden så de har tillfört vårt samhälle en hel del men inte fått någon lön för det. Nu minskar f.ö. antalet garantipensionärer genom att kvinnor i ökande utsträckning haft lönearbete.
Beträffande pensionerna så finns en arbetsgrupp i finansdepartementet som ser vad som går att göra beträffande äldres ekonomi. Här måste man dock vara på sin vakt så att man inte gör ngt som vi inte har råd med under nästa ekonomiska nedgång. En sådan kommer ju alltid efter en uppgång.
Med vänliga hälsningar
Barbro Westerholm

Anonym sa...

Hej Bo! Tack för ditt mail.

Den socialdemokratiska regeringen har vidtagit en lång rad åtgärder för att
förbättra de ekonomiska villkoren främst för pensionärer med låga pensioner
under förra mandatperioden. Det handlar om bland annat förbättrade
bostadstillägg samt införande av högkostnadsskydd i tandvården och maxtaxa
inom äldreomsorgen.

Det finns fortfarande mycket att göra och vi måste känna ödmjukhet inför de
som har det lite svårare ekonomiskt sett. Det finns fortfarande mycket kvar
att göra för att förbättra för de sämst ställda pensionärerna och dessa
förbättringar är vi socialdemokrater beredda att genomföra.

Med vänliga hälsningar

Karin Berg
Socialdemokraterna (S)var Direkt

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate