lördag, februari 02, 2008

Elly Högrelius

Igår den 1 feb 2008 så begravdes min mor Elly Högrelius.Hon blev 96 år den 2 aug förra året och det är en hög ålder.
En timme innan begravningen så gick jag till kyrkogården i Torshälla och först gick jag till min far Bänkt och stod där en stund och samtalade med honom,han har legat där ca 10 år.Sedan gick jag till min döda hustru Bodil och stod där en stund också och förde ett samtal, hon har också varit på andra sidan i ca tio år.
Det kändes bra att få dem med nu när Elly skulle jordfästas,de fanns där intill oss hela tiden!
Att gå på denna kyrkogård är att återse många gamla arbetskamrater från mitt 20-åriga yrkesarbete på Nyby Bruks Järnverk,det känns vemodigt att se att många inte blev så gamla.Bruket krävde sina offer både genom sjukdom och olyckor.

Begravningen sköttes av Kyrkoherden Karin Maxe vilken är en vän till vår familj.Jag är så glad att det just var Karin för hon är en så fin människa !Det känns så underbart att höra på henne när hon står vid kistan och talar,ett lugn sprider sig i själen!Hon är en människa vilken inte prackar på andra sina åsikter om den Kristna tron utan verkar i Kristus anda med exemplets makt istället.

Det kändes också så gott att min svärson Leif Thorstensson sjöng på denna begravning.Det var så vackert så jag kände det i hela min kropp ochjag satt och nynnade med i melodin.Min kära fd hustru satt bredvid mig och vi utbytte glada och tacksamma ögonkast sins emellan.
Alla mina döttrar var på plats och för mig betyder det oerhört mycket att se dem tillsamanns.Barnbarnen i olika åldrar likaså!
Kände sådan närhet till min bror och hans hustru denna gång,det kändes så som vi stod varandra närmare nu än någonsin.Vi kramade om varandra och jag kan ej minnas att vi någon gång tidigare i vårt liv har gjort så.Kändes skönt att kunna göra så,Ellys död har öppnat upp mycket gott också,är inte det underligt?
Bodils syster kom också och det uppskattade jag väldigt mycket,det är säkert 30 år sedan vi sågs.Att ses efter så många år känns lite spännande.Det är lustigt att det kändes som om det var igår vi talades vid ,inget svårt alls att umgås!

Nu har min mor äntligen fått frid i sin själ och mår bra, det känns fint!
Hon hade haft ett tungt liv på många sätt med olika sjukdomar som plågade både henne och hennes omgivning.En sträv kvinna som inte hade så lätt att visa sina känslor.Hon kom ju från en sån tid och med föräldrar som inte heller kanske hade förmågan att visa känslor.Alla gör så gott de kan utifrån sina förutsättningar.Ni som följer vad jag skriver vet att min mor i brev till mig bad om förlåt över sitt agerande och jag förlät henne vid kistan och så ska det vara.Ordet förlåt är ett bra ord vilket bör användas.
Att förlåta och bli förlåten är det finaste som finns i våra liv.Att bara ta avstånd och bli bitter är en återvändsgränd för oss människor.
Vill man bli olycklig så ska man välja den vägen.Att förlåta och bli förlåten leder till lycka i våra liv!


Livets Gud
kärlekens Herre,
tänd för vännen
ditt eviga ljus.
Kom i vår ensamhet.
kom i vårt mörker.Låt oss känna att du är här.

Tröstens Gud,
Fader för alla,
vännen lämnar vi
nu i din hand.
Följ oss i vardagen,
hjälp oss att möta
nya dagar i tro på dig.


Britt G Hallqvist


1 kommentar:

Resa med Herbert sa...

Så sant som det är sagt. :)

Solvarma hälsningar från Irene

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate