söndag, februari 17, 2008

Det nya landet Kosovo


När jag bodde i Malmö så var jag med i en stor organisation bildad av Kosovoalbaner och Svenskar.Vi deltog i allehanda aktioner till stöd för befolkningen där nere i moderlandet.Regimen i Belgrad med Milosevic i spetsen hetsade mot folket ,kallade dem lägre stående än djur. På alla viktiga yrken tex lärare,poliser,militärer osv så blev alla Albaner avskedade och regimen satte in Serber.
Så känner vi historien även från vårt land ,i Skåne sattes Svenskar in på alla betydelsefulla yrken och på så sätt tar man över allting till slut.
Regimen i Belgrad gjorde ett ödesdigert misstag när man började med etniskt rensing i forna Jugoslavien.Då satte de igång krafter som bjöd på hårt motstånd.I Malmö var jag med i ledningen för en demonstration som skulle visa sig dra till sig över 3000 personer vilka visade sitt motstånd mot det som hände på Balkan och särskilt Kosovo

En liten grupp av stadens Serber stod bredvid och öste sitt hat mot oss.De kunde inte förstå att vi överhuvudtaget fick gå där.Deras uppfatting om demokrati var ytterst grumlig förstod jag sedan jag tog ett snack med dessa uniformsklädda personer.
På nätterna fick jag hotfulla samtal där de talade om var jag bodde och att jag hade barn som gick till skolan. Gamla beprövade metoder för att täppa till käften på folk men de hade träffat på fel person ,jag blev bara ännu mer förbannad på denna grupp av människor som är djupt odemokratiska.
Jag har många gånger undrat över varför en så stor grupp serber är så hatfyllda och totalt omöjliga att diskutera med?
Om landet Serbien ska bli medlemmar i EU så måste de ändra ståndpunkt i många frågor och acceptera att allt inte är som förut under diktaturen.
Personligen känner jag stor glädje över att Kosovo nu är fritt,så fritt som det nu går under rådande omständigheter.

Att ha under de svåra åren fått bidraga med en liten ,liten skärv till detta plågade folk känns idag mycket bra!!

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate