lördag, september 01, 2007

Muslimer demonstrerar



Det här är hemska bilder att se!Dessvärre tillhör de inte medeltiden utan de är från idag.Om inte yttrandrefriheten hade funnits i våra tidningar så hade vi aldrig fått vetskap om sådana straff i de Muslimska länder vilka har kvar dessa medeltidslagar.Tack o lov så är det ett fåtal länder vilka tillämpar dessa lagar men det finns starka krafter över jordens alla hörn där unga Muslimer kräver att man ska införa dessa lagar.I Turkiet så pågår tex denna kamp men där finns alltid militären som värnar Attaturks arv att man ska skilja staten och religionen åt.I Iran är det precis tvärtom tyvärr !
Nu har det börjat demonstreras återigen mot vår grundlag angående tryck o yttrandefrihet av vissa grupper av Muslimer.En konstnär har framställt några bilder av profeten Muhammed och Nerikes Allehanda har publicerat dessa ganska harmlösa bilder. Sveriges flagga brändes i Pakistan igår av uppretade folkmassor.
Inte såg man några muslimska folkmassor gå ut och demonstrera när man stenar ihjäl kvinnor. Vilket är värst för en Muslim,en bild eller att ta livet av en människa?
Nu vet jag att det finns massor med Muslimer som tycker som jag men
var är de när det hettar till?Varför syns de inte på gator och torg.Varför skriver man inte i våra tidningar?

Tyvärr är min erfarenhet den att man kommer till olika länder där man isolerar sig mer eller mindre frivilligt från det samhälle man lever i.Jag hyllar principen om friskolor men jag ser också faran i att den kan bidra till ännu mer isolering från det samhälle man befinner sig i!Kan dessa Muslimska friskolor bli en skola för fanatiker utan att vi anar detta?






Såg i dagens tidning (4/9) att någon hade bränt ett antal Nerikes Allehanda !Däremot kom det en reaktion från en Muslim i Svd idag som jag lägger ut här som ett gott prov på vad jag efterfrågar i min blogg härovan:

Vissa muslimer har reagerat på Lars Vilks teckningar genom hot om våld. Det rör sig visserligen om en mycket liten grupp. Men det är i vilket fall allvarligt.

Muslimska ledare har ett ansvar att visa det svenska folket var de står och ta avstånd från hot om våld.

Lars Vilks har blivit hotad till livet och när det ryktades om att Jönköpings museum skulle ställa ut hans teckningar fick även de motta hot.
Detta otäcka uppträdande från en liten grupp muslimer spelar islamofoberna i händerna. De som vill utmåla muslimer som våldsamma och intoleranta har fått ett utmärkt tillfälle. Det är därför viktigt att vi muslimer gör det klart för den svenska allmänheten att vi inte accepterar ett sådant beteende. Så får det inte gå till i en demokrati och i en rättsstat.
Majoriteten av oss muslimer, precis som majoriteten av de icke-muslimska medborgarna, anser att hot och trakasserier är fullständigt förkastliga och oacceptabla.

Om vi inte gör någonting kan vår tystnad tolkas som medhåll och den sympati vi eventuellt förvärvat såsom diskriminerad grupp kommer snart att vara förverkad.

Respekt är inte något man kräver. Det är något man förtjänar. Respekt får vi genom att visa att vi tar demokratin på allvar och att vi vill lösa motsättningar genom dialog i normal samtalston.

Muslimer är redan nu diskriminerade i Sverige. De utsätts för hatbrott. Om vi tillåter islamofobin att breda ut sig ytterligare kan vi stå inför en situation då muslimer får ett sämre bemötande i vården, i rättsväsendet och i skolorna.
För att förhindra en sådan utveckling ligger det i vårt intresse att spela med öppna kort. Vi bör försöka skingra alla misstankar genom att visa var vi står och ta avstånd från våld och hot i islams namn.
Muslimer har självklart rätt att vara kritiska mot en utställning eller publicering. Men yttrandefriheten är grundlagsskyddad. Det vi kan diskutera är det etiska eller det omdömesgilla i varje enskilt fall.

Men vi kan inte kräva att material censureras. Tiden för hädelse­paragrafer är för alltid förbi. I dag har vi i ett mångreligiöst samhälle. Straff för hädelse skulle leda till en spiral av anklagelser och motanklagelser som bara skulle kompromettera de religiösa.
Det skulle även kunna leda till att olika tolkningar och riktningar inom religionerna stämplas som ”hädiska”.
Vissa muslimers hotfulla beteende har skadat vårt rykte mer än Vilks teckningar någonsin gjort.

Muslimska ledare och imamer bör offentligt fördöma alla former av hot – öppna såväl som förtäckta – för att rentvå oss muslimer. Muslimer måste visa att vi i egenskap av goda medborgare respekterar yttrandefriheten och demokratins spel­regler.


Mohamed Omar
poet och författare


Vilks om mordhoten: "Du ska slaktas"

"Du ska slaktas. Jag ska skära strupen av dig." Lars Vilks har mordhotats för sina Muhammedteckningar.

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate