onsdag, maj 09, 2007

Glasögon!


Nu har jag fått mina fyra olika glasögon efter min starroperation.Mycket härligt att ha ett par solbrillor med "styrka" i liksom ett par utan dubbelslipning vilka är perfekta vid film och tv.Sen har jag ett par vilka jag använder vid datorn och de går hjälpligt att läsa med också men idag kan jag ta av mig glasögonen och läsa tidningen utan dessa.Detta gick inte förut eftersom jag hade så olika syn på ögonen samt starren.

Skönt är det och Synoptik har varit mycket bra att ha med att göra och har givit mig stora rabatter då de också har sett hur jag har tvingats av omständigheterna att byta glas för över 10.000 på ett år.


3 kommentarer:

Peter sa...

Hej Bosse! Det var ett tag sedan jag tittade pà din blog. Ursäkta.

Du kommenterade vid ett tillfälle nàgot negativt om dina erfarenheter fràn Paris pà min blog.

En positiv sak med Frankrike är dt sociala skyddet. Jag kan byta glasögon och tänder utan nàgra större direkta kostnader (naturligtvis betalas de med skatter och andra avgifter).

Sverige citerades tidigare - även i Frankrike - som ett föregàngsland pà det sociala ormràdet. Jag tror tyvärr at det stämmer inte längre. Exempelvis har vi här möjligheten att välja när, var och av vem vi vill bli opererade, privat eller kommunalt / statligt (till samma nettopris). Sedan vilar man sig pà endamt rum (om man sà vill).

Jag bytte glasögon för ett tag sedan (ett par med "varilux" slipning, d.v.s. man ser lika bra pà alla avstànd). De kostade brutto cirka 15000 SEK - mig kostade de cirka 1000 SEK - och dà fick jag ett par likadant slipade solglasögon pà köpet.

Jag överdiver nàgot, men skillnaden är stor. Var nyligen i Sverige och upplevde den negativa sjukvàrdssidan (inte för mig själv).

hogrelius sa...

Jo,det finns i många länder i Europa fördelar som vi aldrig har sett röken av i Sverige.Tänker bla på den 13:de lönen i tex Italien vilken de får till julen.I Tyskland kostar medicinen bara 3% samt att de flera år irad också har fått en extra månadslön osv.Pensionsåldern ligger lägre i de flesta länder men där ser man också en förändring på gång,Tyskland höjde till 67 år för de unga som arbetar nu.

Vad gäller sjukvården i Sverige så har du rätt till att gå till vilket sjukhus som helst numera,det uppmuntras vad gäller operation. Jag bytte själv från Sophiahemmet till den också privata ögonkliniken på Globen.Skulle ha kostat 16.000 men landstinget betalade allt åt mig.
Men alla förmåner kostar skattebetalarna massor och i Frankrike så kommer det nog till en skärpning nu med den nya presidenten skulle jag tro.Budgeten ser ju inte bra ut i "ditt" land!Ha det gott!

Peter sa...

Vi hade en 14e mànadslön pà mitt jobb. Vi valde bort den. Man kan ocksà se det som sätt för arbetsgivaren an behàlla en del av àrslönen för att betala sà sent som möjligt. Vi behöll den 13e. Nu som pensionär fàr jag vara glad över 12 utbetalningar.

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate