fredag, februari 16, 2007

De kära barnen och döden!

Ingen kan väl ha undgått att läsa om Johanna Sällström och hennes tragiska öde . Läste just en intervju med hennes far och jag har full förståelse för hans och de andra närståendes sorg. Ser på bilden med mina tre yngsta barn och får en tankekörare ,tänk om det hade varit någon av dem som hade hittats död. Det är ju en tanke man helst inte ens vill tänka.

Johanna hade en dotter på ca 4 år men hon tog sitt liv ändå och när man läser hennes sjukdomshistoria så inser man att hon var allvarligt sjuk sedan lång tid.
Visst kan man säga att sjukvården har misslyckats och att hon inte har fått den hjälp som hon hade behövt.
Jag bodde i många år i just Malmö och har genom mitt yrke haft mycken kontakt med psykiatrin där. Uruselt på många sätt.Jag hade patienter i boendet där jag arbetade som hamnade i psykoser mitt i natten och då ringde jag till psyket för att få hjälp, kort samtal med en ogin sjukskötare som bara sa NEJ!
En gång skickade jag efter ambulans till en kille som var så risig med röster ,syner och kommandon inifrån så att han bara vrålade.Jojo,det kom en ambulans men de vägrade ta denne lilla fullkomligt ofarliga man om inte polisen också kom.Sagt och gjort,ringde till polisen som kom efter en stund.Där stod då fyra man och stirrade. Den ena polisen frågade då hur många som arbetade på natten bland dessa boende.
Håhåjaja, sa jag , jag är ensam med ca 30 boende!
Sen for de iväg dessa fyra med den lille olyckliga mannen.Han kom igen efter ett par timmar med en liten påse tabletter i sin hand!
Så var sjukvården i Malmö och jag såg på rapport härom dagen att det var totalt kaos på Malmö Almänna sjukhus .Suck ja!
Därför beklagar jag att Johanna Sällström bodde i Malmö, hon kanske ändå inte ville leva men chansen till ett bättre liv och vård hade säkerligen funnits på annan ort.

Nu har en utredning slagit fast att psykvården har blivit undermålig de senaste tio åren i Sverige. Vem ska man utkräva ansvar av? Göran Persson har ju sluppit undan att ta ansvar men felet var hans och den dåvarande regeringen.
Dukat smörgåsbord sades det när den nya regeringen tillträdde.Inte gällde det vården det är en sak som är säker!

Ur Aftonbladet den 17 feb.Lena Melin.
"Johanna Sällström dog under en permission från psykiatrisk slutenvård. Vårdgivaren beklagar och funderar på att anmäla sig själv enligt Lex Maria, lagen som ålägger anställda i vården att se till att eventuella misstag utreds.
Att man går till grunden med vårdens möjliga ansvar för Johanna Sällströms död är givetvis bra. Men det nosar inte ens på psykvårdens grundläggande problem: för lite pengar och oklar ansvarsfördelning."

Det är bara att gratulera om sjukvården i Malmö anmäler sig själv så att det blir en utredning.

1 kommentar:

hpy sa...

Trevlig bild du satt ut.

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate