fredag, augusti 25, 2006

Nazisten kontra Maoisten!

Det här är ett släktfoto på min släkt på min fars sida.Bilden är tagen någon gång på trettiotalet och i högsätet sitter min farfar Viktor Högrelius. Min far Bengt står längst till vänster där min mor Elly sitter.I mitten syskonen Ingeborg och Signild.På höger sida om farfar står Anders Olov som skulle behöva en historia för sig men det glömmer vi idag. Den äldre damen är farfars syster som kallades för Dalla.
Viktor var diktator i denna familj och styrde allihopa utom AO som var av samma skrot och korn som gubben. Gubben var alltså nazist och hade i hela sitt liv hyst stor beundran för Tyskland. På en slagning här på internet så fick jag syn på hans namn i ett register från 1943 och han var medlem i Svensk Tyska föreningen ihop med övriga nazianstrukna Svenskar.Ao nöjde sig med uniform och stövlar när han gick i skolan i Örebro ,hur han sedan utvecklades rent politiskt vet jag ej men jag vet bara att han ringde min mor och sa att jag skämde ut namnet Högrelius med mina kommunistiska insändare i olika tidningar.
Visst var det så att jag skrev en massa i olika tidningar tex Folket i Bild, Gnistan,Folket,Expressen osv. Jag fördömde USA anfallskrig mot Vietnams folk och detta står jag för fortfarande att det var ett orättfärdigt och smutsigt krig fullt jämförtbart med hur Israel behandlar Libanons folk. Däremot tar jag avstånd från kommunismen och det har jag gjort ända sedan mitten av åttiotalet då jag var med att lägga ner det kommunistiska partiet !
Vi kastade Lenin och hans metoder på historiens sophög där sådana ideer hör hemma.
Mao var ju en massmördare med sina metoder det vet ju alla som har orkat ta reda på sanningen om denna despot.Jag har i min hand en bok utgiven av de Kinesiska myndigheterna där de med ord och bild visar hur Mao gick fram.
Skillnaden mellan nazister och kommunister är ju ibland hårfin.Nazister är väl ändå ett strå hemskare i och med att de pekar ut tex judar som ickesmänniskor som man kan göra vad som helst med.Mao och andra kommunister har ju inte denna inställning men slutresultatet blir ju samma.
Döda och pinade människor!

Att man blir extrem i sina inställningar tror jag beror mycket på ens historia bakåt.Å andra sidan har vi fått en egen vilja och har möjligheter att inte gå i samma fotspår som en förfäder om vi använder den hjärnkraft som finns att tillgå.


Riksföreningen Sverige-Tyskland: 5689 medlemmar 1938-42
Källa: Professor Hugo Odebergs arkiv (Lunds universitetsbibliotek), Riksföreningen Sverige-Tysklands arkiv
(volym 1, Riksarkivet), Sverige-Tyskland (1/1938)

WB Högrelius, f d läroverksadj, Arboga (1942) (1943)
Posted by Picasa

1 kommentar:

hpy sa...

Vilken tur att jag aldrig kannt mig vare sig som en nazist eller en kommunist. Nu kan jag sova pa mina tva oron (som dom sager har i Frankrike).

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate