söndag, juni 25, 2006

Att sitta på tre stolar samtidigt

När man läser olika inlägg om den sk fildelningen eller hör olika politiker uttala sig så märker man att de inte är ett dugg insatta i den dubbelmoral som råder från de stora företagen inom branchen.
I mina tidigare inlägg har jag pekat på hur tex skivbolagen har tjänat oförskämt mycket pengar på artisternas bekostnad när det var gyllene tider.Vad gjorde man då med sina inkomster förutan att dela ut dem till aktieägarna, jo man investerade i industrin bakom cd-spelare-brännare ,brännbara cd-dvd osv.Stöttade upp alla de delar som behövs för att kopiera och det var ju lagligt i de flesta länder när det gällde eget behov.Man köpte in sig i en programmarknadmed programvara som omvandlar cd-spår till just mp3 formatet.Microsoft "uppfann" ett eget format ,WMA men det finns programvara till deras egen mediaplayer som gör att man kan omvandla en cd till mp3 formatet som är lätt att sprida.Mp3 spelare började komma på marknaden och nu har alla nya telefoner detta system inbyggt.
Allt är som gjort för att utnyttja den nya tekniken som faktiskt har funnits i många ,många år innan det har blivit ett sånt liv omkring detta.
De stora bolagen bromsade och motarbetade underligt nog den nya tekniken troligtvis pga av att deras bolag styrs av gamla gubbar som inget förstod omkring det nya som höll på att växa fram! Tyvärr är det ofta dessa gubbar som stiger upp och med hjälp av sin makt och inflytande kallar på polis och lagar nu.
Hade de varit framsynta så hade de naturligtvis uppmuntrat det nya sättet att överföra musik,text och annat material, börjat investera och bygga sajter för nedladdning för ett billigt pris!
Hade folk fått chansen till ett rikt billigt utbud så hade många fler kunnat utöka sina musiksamlingar samt bränna själv vilket även inblandade bolag hade tjänat på!
Det finns en grej som de flesta i debatten glömmer och det är ju att de flesta har inte råd att köpa mer än en begränsad samling cd och kanske på det sättet också missar bra musik.Jag vet ju med mig själv hur det kan fungera och det är ju att man laddar ner något som man har hört talas om och lyssnar,blir förtjust,ja så imponerad så man köper en eller flera cd med just denna artist vilket man aldrig skulle ha gjort om man inte hade haft chansen att lyssna hemma först.
Nej ni skivbolagsdirektörer , bygg musiksjater med BILLIGA priser så ska ni se att era försäljningssiffror kommer att visa på PLUS!

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate